2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.67
USD : 349.12
Időjárás ikon-1°

Szijjártó Péter: hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban

Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát – írta a svéd kollégájának, Tobias Billströmnek küldött levelében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető a Facebook-oldalán is közzétett üzenetében emlékeztetett, hogy hivatali partnere az utóbbi időben több találkozót is kezdeményezett a NATO-csatlakozás országgyűlési jóváhagyásának megvitatása érdekében.

Ezen alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam Önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamint a magyar emberek ahhoz való érettségét, hogy saját országuk jövőjéről döntsenek

– hangsúlyozta.

Aláhúzta, hogy a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szerezték mandátumukat, az életszínvonal javításán dolgoztak választókerületeikben, ennek eredményeként pedig sokan közöttük négyszer, ötször, sőt hatszor is megkapták az emberek támogatását.

Szerinte ha az emberek azt hallják, hogy a svéd politikusok ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor „nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik” – mutatott rá.

Kiemelte, hogy most pedig a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként „súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek” a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon.

Biztos vagyok benne, hogy érti a két jelenség közötti ellentmondást: Önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az Önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát. Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és cseppet sem segíti az Ön folyamatos követelésének teljesítését

– írta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy reméli, hogy a svédek ezt végre komolyan figyelembe veszik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, ha valóban igaz az a hír, hogy Svédországban állami iskolában arról mutatnak kisfilmeket, hogy Magyarországon romlik a demokrácia, akkor meg fogja kérni Kocsis Máté Fidesz-frakció-vezetőt, gondolják meg még egyszer, hogy a parlament ratifikálja-e a svéd NATO-csatlakozást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató