2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben részt vevő mentőcsapat, az őket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A mentőcsapat fogadásánál jelen volt Lőrincz Gábor, a honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka, aki gratulált a magyar mentőcsapat rendkívüli teljesítményéhez, írja az MTI.

A dandártábornok elmondta: a Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett, hogy segíteni tudja a barlangi mentőszolgálat életmentő munkáját. A honvédség a légierő Airbus A319 típusú repülőgépét a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette a mentőcsapat részére. Lőrincz Gábor hozzátette: „a Magyar Honvédség mindig segít”.

Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, a nemzetközi mentőakció vezetője elmondta, hogy az egyesületük fennállásának hatvan éve alatt ilyen nagyszabású akcióban még nem vett részt. Önkénteseik szabadidejükben dolgoznak, semmilyen állami támogatást nem kaptak.

Elmondta azt is, hogy tizenkét nappal korábban reggeli közben kapta a riasztást. Úgy fogalmazott, hogy szürreális volt a helyzet:

„Tőlünk több ezer kilométerre egy barlangban ezer méter mélyen valaki belső vérzésben szenved, és azonnal küldjünk orvost a helyszínre.”

Óriási szervezőmunka után az első csoport a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél, és elkezdték az ellátását, tette hozzá a mentőszolgálat elnöke. A magyar csapat érkezése után három napon át még komoly mentőcsapat nem jelent meg, aztán érkezni kezdtek különböző országokból, végül összesen kétszázan segítettek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató