2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.67
USD : 349.12
Időjárás ikon-1°

Szalmonellával fertőzött német sertéshúst talált a Nébih

Élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított az egyik Magyarországon is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), azt követően, hogy a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki

egy Németországból származó, előre csomagolt darált sertéshústermékben

– írta meg a Világgazdaság.

A lap tájékoztatott róla, hogy esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss darált sertéshús termékekből – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége közleményéből. Tekintve, hogy a termék valószínűleg már nincs a boltokban – a rövid szavatosság miatt gyorsan túladhatott rajta az áruházlánc – „a termékvisszahívásra ezért nincs lehetőség”.

Kiderült azonban, hogy vásárlóknak nem kell túlzottan aggódniuk, mivel

a szalmonella alapos hőkezelés után eltűnik a termékekből,

egy dologra viszont nagyon jól rávilágít az eset. A magyar élelmiszerek Európa legszigorúbb élelmiszer-biztonsági ellenőrzésén esnek át, ráadásul a külföldi országokból behozott árukkal ellentétben a szállítási folyamat is lényegesen rövidebb, ami nemcsak a termékek minőségét, hanem az áruk frissességét is garantálja.

A Nébih bízik abban, hogy „egyszeri esetről van szó, a kiskereskedelmi láncok pedig a jövőben az alacsony beszerzési árú, kétes minőségű külföldi termékek helyett a megbízható magyar beszállítói kapcsolataikra hagyatkozva, biztonságos hazai árukkal töltik fel a polcaikat.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató