2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Vádemelés Greta Thunberg ellen, másodszorra is bíróságra megy

Vádat emeltek Greta Thunberg svéd klímaaktivista ellen, mert ellesznszegült a rendőrségi parancsnak – írja a BBC. Ez már a második alkalom, hogy az aktivistának azért kell bíróság elé állnia, mert egy nem bejelentett demonstráción vett részt.

Az aktivista és a Reclaim the Future csoport június 19-én a malmői kikötőben blokkolták olajszállító teherautók útját. Akkor is azért emeltek vádat ellenük, mert a rendőrség felszólítására sem távoztak a helyszínről. A július 24-i ítélethirdetés után néhány órával visszamentek a kikötőbe, a rendőrség pedig ismét elvitte őket.

A júniusi eset után a klímaaktivista pénzbírságot kapott. Most a júliusi ügyben emeltek vádat ellene, szeptember 27-re tűzték ki a tárgyalást. A vád szerint a demonstráció nem volt bejelentve, a tüntetők pedig akadályozták a forgalmat, és a rendőrök felszólítása ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt.

Mivel ez már a második kihágása, súlyosabb büntetésre számíthat, a rendőri felszólításnak való ellenszegülés akár hat hónap szabadságvesztéssel is büntethető.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató