2024. május 11. - Ferenc
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon22°14°

Az ukránok megüzenték: nem tilthatjuk be a gabonájuk behozatalát

Szlovákia, Magyarország és Lengyelország azon döntése, hogy egyoldalúan meghosszabbítják az ukrán gabona behozatali tilalmát, ami sérti az EU alkotmányát, és ebben a kérdésben nem lehet tárgyalni - jelentette ki Olha Stefanishyna, az európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.



Az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, hogy nem terjeszti ki az ukrán mezőgazdasági termékek négy tételének importkorlátozását több uniós határországra, de kötelezte Kijevet, hogy vezessen be intézkedéseket az export ellenőrzésére.

Ezt követően Szlovákia, Magyarország és Lengyelország hatóságai bejelentették, hogy egyoldalúan kiterjesztik a tilalmat.

Különösen Magyarország terjesztette ki a tilalmat nemzeti alapon, a behozatali tilalom alá eső termékek listáján 24 termék szerepelt. A listán a gabonafélék mellett különböző húsfélék, baromfi, tojás, méz, zöldség és bor szerepel.

"Az egyoldalú korlátozásokról szóló kijelentések sértik az Európai Unió alkotmányát, és nem támogathatók. És nem lehet tárgyalásokat folytatni velük kapcsolatban. Elvárjuk, hogy partnereink és Brüsszelben és az egyes fővárosokban is tartsák magukat ehhez az állásponthoz" - mondta Stefanishyna a "Rada" tévécsatorna adásában.

Korábban Robert Telius lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Magyarország és Románia kérni fogja az Európai Bizottságot, hogy az év végéig hosszabbítsa meg az Ukrajnából származó gabonaimport tilalmát. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy az ukrán hatóságok kategorikusan nem értenek egyet ezekkel a tervekkel, Kijev sürgette az EU vezetését, hogy találjon "kiegyensúlyozott megoldást".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató