2024. február 23. - Alfréd
EUR : 387.19
USD : 356.76
Időjárás ikon12°

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek három férfit a 2016-os brüsszeli terrortámadás miatt

Hét évvel Belgium történetének legsúlyosabb terrortámadása után ítélet született az ügyben. A vádlottak ellen 32 rendbeli terrorcselekmény során elkövetett gyilkossággal és 695 ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlettel, valamint terroristacsoport tevékenységében való részvétellel emeltek vádat. Az ítéleteket egy külön erre a célra épített, szigorúan őrzött bíróságon hozták meg.

Az elítéltek közül hármat, akiket már az év elején is bűnösnek találtak gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, most életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Közülük egy személy feltehetően Szíriában halt meg korábban.Négy másik személyt - közülük kettőt az esküdtszék felmentett a gyilkosság vádja alól - bűnösnek találtak terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt, összesen 10 és 30 év közti börtönbüntetést róttak ki rájuk.

Az esküdtszék nem hozott új ítéletet Szalah Abdeszlam ügyében, akit korábban már életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a 2015-ös párizsi merényletek megszervezése miatt, és 20 évet kapott a 2016-os brüsszeli lövöldözésben való részvétele miatt. Az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy ezek az ítéletek Abdeszlam esetében „elégségesek voltak”. 
 
A 2016-os brüsszeli terrortámadásokban 32 ember halt meg, további 300 pedig megsebesült. Az Iszlám Állam belga-francia sejtje alá tartozó merénylők Brüsszel központja környékén, metróállomásokon és a repülőtéren hajtottak végre merényleteket. Hogy miért pont Brüsszelben, itt olvashatnak róla.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató