2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Hétvégén ismét antifa csoportok érkezhetnek hazánkba

A hétvégén ismét külföldi antifa csoportok érkezhetnek Magyarországra – tudta meg a PestiSrácok.hu. Szombathelyen most rendezik a hagyományos punk fesztivált, amelyen több külföldi zenekar is fellép. Sajtóhírek szerint – amit helyi forrásaink is megerősítettek – külföldi, elsősorban német és osztrák antifák érkezése várható, akik már a korábbi években is megjelentek a punk fesztivál idején. Még nincs egy éve, hogy ugyancsak külföldi, német antifák támadtak rá emberekre Budapest utcáin – mint kiderült, a Hammer Bande tagjai csaptak le a magyar fővárosban. Abban az ügyben indult büntetőeljárás még folyamatban van.

Mint arról korábban számtalan cikkben írtunk, Budapest is áldozata lett ez év februárjában egy antifa akciónak, melyet feltehetően külföldről szervezhettek, készíthettek elő. A támadás, mely Budapest utcáin történt a hatóság szerint egy körülbelül 15 fős társaság viperákkal, boxerekkel, kalapácsokkal vert össze embereket. A támadásokat 6–8 fős csoportokban hajtották végre, minden esetben hátulról lecsapva a kiszemelt áldozatra.

A bűncselekményeket követő 48 órában négy gyanúsítottat azonosítottak és fogtak el, őket a bírság 30 napra le is tartóztatta.

A Magyar Nemzet még augusztusban kereste meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságot azzal a kérdéssel, hogy jelenleg hol tartanak a nyomozások.

Akkor a BRFK az alábbi tájékoztatást adta:

Az egyik német állampolgárságú férfit, aki jelenleg letartóztatásban van, a nyomozóhatóság bűnszervezetben való részvétel bűntettével gyanúsítja. A másik német állampolgárt, egy nőt, a nyomozóhatóság közösség tagja elleni erőszak bűntett előkészületével gyanúsítja. A gyanúsított bűnügyi felügyeletben van. A harmadik gyanúsított – egy olasz állampolgárságú nő – ellen bűnszervezetben, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette és életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete miatt folyik büntetőeljárás. A gyanúsított letartóztatásban van

– továbbá hozzátették: A Budapesti Rendőr-főkapitányságon létrehozott nyomozócsoport további hat feltételezett elkövetőt azonosított, akik valamennyien német állampolgárok.” Egyikük Johann Guntermann, alias ­Lücke 2020-tól illegalitásban van. Guntermann bizonyítottan egyike volt azon Hammerbande-tagoknak, akik februárban Budapesten rendeztek embervadászatot.

A Punkmaraton Fesztiválra keresztelt egynapos rendezvényt a szombathelyi Végállomás Klubban tartják meg a most következő hétvégén. A koncertekkel teli nap egyébként már sokadik alkalommal rendezik meg a városban, és már az elmúlt években is voltak kisebb atrocitások.

Többek között színpadra lép a német Wawepunx és a Generation Breakdown, és az osztrák Leberzeroze zenekarok is. Mindegyikük állandó fellépő a saját országaikban tartott antifa eseményeken.

 A Pestisracok.hu megtudta, hogy korábban is léptek már fel ezen a klub-fesztiválon külföldi előadók; tavaly éppenséggel egy szlovák és egy szlovén zenekar is. A szlovák, Rozpor együttes a zenéik videóklipjeiben sem titkolja antifasiszta támogatásukat. (Erős idegzetüek ITT találnak ízelítőt a zenekar munkásságáról, ahol hátterében az Antifa zászló mellett egy St.Pauli zászló is megjelenik, ami egy ismerten anifa bázisú focicsapat.) Azt viszont, hogy egy nyíltan antifasiszta szellemiségű összejövetelről beszélhetünk nem vitatható, hiszen a színpadon rendszerint ki van függesztve az Antifa mozgalom zászlaja.

A magyar előadók között például a Tetrafobia zenekar énekese – aki húzónévnek számít- Kránitz Robi, művésznevén “Balfi/Balfasz” rendszerint minden évben külön kifüggeszti az antifasiszta zászlót.

Informátorunktól megtudtuk azt is, hogy a szombathelyi hardcore közösség, mely az SCHC névre hallgat, annak tagja Hufnágel Szabolcs “Hufi”, a Punkmaraton főszervezője, és az a Bertalan András “Berci” is, aki balliberális Mérce.hu blogoldalára, a tett.merce.hu-ra rendszeresen publikálni szokott.

A szombathelyi Fidesz frakcióvezetője aggodalmát fejezte ki a rendezvénnyel kapcsolatban. Elmondta, hogy

Ha a rendezvény látogatói elhagynák a helyszínt, és az utcán atrocitás formájában esetleges támadások történnének, akkor biztos, hogy negatívan értékelné a város. Szombathely egy nyugodt város, nyugalomra vágyik, nem pedig olyan eseményekre, amik Budapesten, illetve Németországban megtörténtek.


Németországban az antifa terror szinte mindennapossá vált. Számtalan, elsősorban (szélső) jobboldali rendezvényeket bojkottálnak, támadnak meg erőszakot nem kímélve. Utcai robbantások sorainak lehettek szemtanúi a németek. Nem egy jobboldali (AfD) politikust vertek meg, és az állandó olykor halál fenyegetéseik is gyakran a használt módszereik közé tartozik.

Tom Vandendriessche, a belga Flamand Érdek párt brüsszeli képviselője tavaly tett fel írásbeli választ igénylő kérdést az EP-ben a németországi Antifa akciói miatt. A flamand politikus úgy fogalmazott:

Nemrég fény derült arra, hogy az Antifa összeállított egy halállistát, amelyen a jobboldali AfD párt 53 politikusa szerepel, a bombakészítési utasításokkal együtt

– fogalmazott a politikus.

Donald Trump korábbi amerikai elnök is felvette a harcot az antifasiszta mozgalmak ellen. A republikánus elnök már 2020-ban kijelentette azt, hogy az Államok az Antifát belföldi terrorista csoportként fogja kezelni. Maga a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is egyre nagyobb aggodalmának adott hangot az Antifa támogatói által elkövetett erőszak miatt, bele értve a BLM mozgalmat is.

Végezetül pedig betekintést nyerhetnek a „Linx” koncertjébe tavalyról. Már a zenekar neve is a német Links azaz baloldal a baloldalra utal, de felfedezhető több antifa jelkép, pl. egy 161 (AFA-AntiFascist Action) feliratú póló vagy egy kabát, amin kukába dobott horogkereszt látható:

Hazai antifák bemutatásra kerültek: katt ide!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató