2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Több szélsőbalos diákkal szemben eljárás indult a pénteki budapesti tüntetés miatt

A bejelentett és tudomásul vett gyűléseket követően a tüntetők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Budai várba vonult – a rendőrség tájékoztatása szerint. Több szabálysértési eljárás is indult a tegnapi tüntetést követően.Pénteken beszámoltunk róla, hogy Pankotai Liliék demokrácia napi tüntetést hirdettek meg. Aszélsőbalos diákok és tanáraik az eseményre Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívták,.

Budapestre 2023. szeptember 15-re magánszemélyek két, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be, melyeket az illetékes gyülekezési hatóság tudomásul vett. Az egyik gyűlés résztvevői a II., Elvis Presley parktól az V., Kossuth Lajos térig, míg a másik gyűlés résztvevői,  egyesülve az előző gyűlés résztvevőivel az V., Kossuth Lajos tértől az I., Alagút utca – Attila út kereszteződéséig vonultak – írja a police.hu.

A bejelentett és tudomásul vett gyűléseken a résztvevők közül négyen a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközöket működtettek el, ezért velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt szabálysértési eljárást indít

– írták.

Az Alagút utca – Attila út kereszteződésénél végződő, bejelentett és tudomásul vett vonulásos gyűlés szervezője a gyűlést befejezetté nyilvánította.

EZT KÖVETŐEN A RENDŐRSÉG SZERINT A KORÁBBI GYŰLÉSEN RÉSZTVEVŐK EGY CSOPORTJA JOGELLENES GYŰLÉSBE KEZDETT, ÉS A KIRÁLY LÉPCSŐN ÁT A BUDAI VÁRBA VONULT.

„A jogellenes gyűlés agresszívvá vált résztvevői a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték, ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére” – írták. Később a jogellenes gyűlés résztvevői a Hunyadi úton át ismételten megkíséreltek feljutni a Karmelita kolostorhoz.

Emiatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató