2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kiderült, mennyi pénze van a magyaroknak – Itt a friss rangsor

Megjelentek az Európai Unió háztartási vagyonfelmérésének (Household Finance and Consumption Survey, HFCS) legfrissebb adatai – írta a Portfolio. Az adatok szerint a legfelső 10 százalékba tartozók átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot itthon, míg a legszegényebbek átlagvagyona 2 millió forint alatt volt. EU-szerte igaz, hogy a magasabb jövedelmi osztályban lévők átlagvagyona a legmagasabb. A legtöbb EU-s országban az 55-64 év közöttiek rendelkeznek a legmagasabb átlagvagyonnal.

Magyarországon ez a 45-54 év közöttiekre igaz.

A magyaroknál (86 százalék) csak a szlovákok (90 százalék) és a litvánok (94 százalék) esetében magasabb a lakással/házzal rendelkezők aránya az EU-ban, miközben a németeknél (45 százalék) a legalacsonyabb ez az arány. 

Amivel szinte minden EU-s háztartás rendelkezik, az a bankbetét (ezek között vannak a látra szóló és lekötött betétek is). Több olyan nyugati ország is van a listán, ahol a háztartások mindegyikének van bankbetétje, hazánkban ez az arány 89 százalék.

A befektetési jegyek kapcsán a magyar háztartások jócskán elmaradnak az eurózóna közel 13 százalékos átlagától. Itthon a háztartások csupán 3,5 százaléka rendelkezik befektetési alappal, miközben Nyugat-Európában ez sok esetben 20 százalék felett van. Viszont a kötvények terén Magyaroszág ott van a top ötben, a magyar háztartások 9 százaléka rendelkezik valamilyen kötvénybefektetéssel, főként állampapírral. Ezzel szemben a magyar háztartások alig 2 százalékának van részvénye, az eurózóna átlaga 11 százalék.

A nyugdíjmegtakarítással és/vagy életbiztosítással rendelkező háztartásokat tekintve Magyarország a középmezőnyben van 17 százalékkal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató