2023. október 04. - Ferenc
EUR : 387.43
USD : 366.81
Időjárás ikon25°13°

NATO főtitkár: hosszú háborúra kell felkészülnünk

„A legtöbb háború hosszabb ideig tart, mint ahogyan azt kezdetben várták” - figyelmeztetett a NATO főtitkára a német Funke médiacsoportnak adott interjúban. „Ezért fel kell készülnünk egy hosszú háborúra Ukrajnában.”

„Mindannyian gyors békét kívánunk” - folytatta Jens Stoltenberg, „ugyanakkor be kell látnunk: ha Zelenszkij elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, az országuk nem fog többé létezni. Ha Putyin elnök és Oroszország leteszi a fegyvert, akkor béke lesz.”

Ukrajna NATO-hoz való csatlakozási törekvéseiről Stoltenberg úgy nyilatkozott: „Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna előbb-utóbb a NATO tagja lesz. Amikor ez a háború véget ér, biztonsági garanciákra van szükségünk Ukrajna számára. Ellenkező esetben a történelem megismétlődhet".

A júliusi vilniusi csúcstalálkozón a NATO vezetői megállapodtak abban, hogy Ukrajna egyszer majd csatlakozhat a szövetséghez, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Amerikai és német tisztviselők világossá tették, hogy ezek közé tartozik, hogy Kijev reformokat hajtson végre a demokrácia és a jogállamiság védelme érdekében.

(AFP)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató