2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Ellentámadásban Eva Kaili, új módszerrel próbálja megúszni a felelősségre vonást

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori baloldali alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, akit decemberben tartóztattak le és vádoltak meg korrupcióval, most merész jogi fordulattal akarja megbuktatni a teljes nyomozást, azzal érvelve, hogy a rendőrség és a kémszolgálatok törvénytelenül jártak el, amikor nyomoztak utána.

Kaili ügyvédjeinek több hónapig tartó munkájának kedden reggel 9 órakor lehet eredménye, a brüsszeli igazságügyi palotában, ahol a szövetségi ügyész ülést hívott össze a jogi kifogás mérlegelésére
− írja a Politico brüsszeli hírportál.

A Kailit védő két ügyvéd, Sven Mary és Christophe Marchand azt állítja, hogy:

a belga titkosszolgálat és a rendőrség megsértette az ügyfele parlamenti mentelmi jogát és esetlegesen más gyanúsítottakat védő uniós törvényeket.

Kaili ügyvédei az eljárás jogi ellenőrzése iránti kérelmet nyújtottak be a szövetségi ügyészséghez, amely három független bíró általi vizsgálatot indít el a vádakkal kapcsolatban. Kaili arra akarja kényszeríteni a bíróságot, hogy minden felet kérjen fel az üggyel kapcsolatos észrevételek megjegyzésére, és tűzze ki az eljárás folytatásának időpontját.

A korrupt politikus azzal érvel, hogy megsértették a parlamenti mentelmi jogát, és ezért az ellene indított büntetőeljárást elfogadhatatlannak kell nyilvánítani.

Az ügyvédek szerint a jogi eljárások megkezdése előtt a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóinak hivatalos kérelmet kellett volna benyújtaniuk a parlamenthez a politikus mentelmi jogának felfüggesztésére. Azonban erre nem került sor.

Ehelyett decemberben megfosztották mentelmi jogától Kailit, amikor úgy ítélték meg, hogy bűncselekmény elkövetésén kapták rajta.

A belga rendőrök rajtaütöttek a brüsszeli lakásán, letartóztatták, és táskákat foglaltak le, amelyekben körülbelül 150 ezer euró készpénz volt. Más személyeket is célba vettek, és összesen legalább egymillió eurót foglaltak le.

Ha úgy döntenek, hogy a bizonyítékokat jogellenesen gyűjtötték össze, akkor azok nem használhatók fel a bíróságon
– mondta Vincenzo Domenico Ferraro, Cozzolino ügyvédje, aki a korrupciós botrány egy másik gyanúsítottja. Elmondta, hogy megkeresték őt, valamint az ügyben megvádolt harmadik európai parlamenti képviselő, Marc Tarabella ügyvédjét, hogy álljanak össze Kaili védelme mögött. Ferraro megerősítette, hogy Cozzolino csatlakozik a kéréshez.

A Politico által látott idézés azt mutatja, hogy a meghívottak között a brüsszeli botrány 13 jelenlegi vagy korábbi gyanúsítottja van, az európai parlamenti képviselőktől az ügyben érintett katari és marokkói diplomatákig.

Ezek közé tartozik az állítólagos vezető és volt európai parlamenti képviselő, Pier Antonio Panzeri, és két személy, akiket a brüsszeliek korrumpálásával gyanúsítanak, Ali Bin Samik Al Marri katari munkaügyi miniszter és Abderrahim Atmún marokkói diplomata.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató