2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Történelmi siker: 44 év után nyert világbajnoki címet magyar szabadfogású birkózó

A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail megnyerte a döntőt a belgrádi birkózó-világbajnokságon, miután tussal legyőzte a Puerto Ricó-i Sebastian Riverát. Muszukajev elsősége a magyar birkózósport számára azért is különleges, mert ebben a fogásnemben hazai versenyző utoljára 44 évvel ezelőtt, 1979-ben szerzett világbajnoki címet,- írja az Index.

A magyar sportoló már a döntőbe jutással megváltotta a repülőjegyét Párizsba, ugyanis remek teljesítményével olimpiai kvótát szerzett a 2024-es ötkarikás játékokra.

Muszukajev Iszmail a döntőt is remekül kezdte a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen, hiszen alig fél perc után már 3-0-ra vezetett. Meggyőző birkózása végül eredménnyel párosult:

EGY TECHNIKAI TUS UTÁN UGYANIS, 11-0 ARÁNYBAN MEGNYERTE A DÖNTŐT.

Magyar birkózó 1979 után szerzett újra világbajnoki címet szabadfogásban Kovács Istvánnak révén.

Nehéz út vezetett a sikerig

Muszukajev – aki magyar színekben nyert Európa-bajnokságot és vb-bronzérmet –nagyon nehéz ágon jutott el a döntőig, a menetelés közben többek között az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutót, majd az orosz Samil Mamedovot is legyőzte.

„Iszmail ma elképesztő volt. Én már a második meccsén, a japán versenyző ellen láttam, hogy egészen különleges formában van Nagyon vissza akart vágni a tavalyi vereségért és sokat gondolkodtunk a megfelelő taktikán, mert az iráni nagyon kellemetlen ellenfél. Látszott, hogy Iszmail kontrázni próbált, de a második menetben neki kellett mennie és azt is megoldotta. Nagyon boldogok vagyunk. Azt gondolom, hogy holnap aranyérmet nyer, amit ilyen győzelmek után meg is érdemelne” – nyilatkozta hétfőn Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány.

Muszukajev a kedd esti fináléban a Puerto Ricó-i Sebastian Riverával csapott össze. A magyar sortoló már a döntőbe jutással megváltotta a repjegyét Párizsba, ugyanis remek teljesítményével olimpiai kvótát szerzett a 2024-es ötkarikás játékokra.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató