2023. szeptember 22. - Móric
EUR : 385.61
USD : 361.87
Időjárás ikon29°17°

Újabb bejelentés érkezett a napelemekről, egyértelművé tették, kinek mit kell fizetnie

A sajtóban megpendített téves értelmezéssel szemben nincs olyan elvárás, hogy a háztartási napelemekből hálózatba táplált energia után akár éves szaldó, akár bruttó elszámolásban bárkinek rendszerhasználati díjat kellene fizetnie – írta hétfő esti posztjában Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Hétfőn ismét összeültek a minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői – számolt be erről Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a legfrissebb Facebook-bejegyzésében, majd kiemelte, hogy több részletkérdésben is egyértelműsítették a kormányzati álláspontot. A tárgyalást így foglalta össze:

 - Az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes. Az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak.
 - A folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított 10 éven át. Az Energiaügyi Minisztérium elkezdte újratárgyalni azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt az Európai Bizottsággal, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba.
 - A sajtóban megpendített téves értelmezéssel szemben nincs olyan elvárás, hogy a háztartási napelemekből hálózatba táplált energia után akár éves szaldó, akár bruttó elszámolásban bárkinek rendszerhasználati díjat kellene fizetnie.

Fontos kiemelni: ezek közül a legfontosabb az utolsó pont, ugyanis az államtitkár tisztázza, hogy

A HÁZTARTÁSI NAPELEMEK UTÁN NEM KELL A RENDSZERHASZNÁLATI DÍJAT FIZETNI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató