2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások alapján továbbra is szállít katonai szállítmányokat Ukrajnának.

“Lengyelország csak a korábban megállapodott lőszer- és fegyverzetszállításokat hajtja végre, beleértve az Ukrajnával kötött szerződésekből eredő szállításokat is”

– mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy Lengyelország “következetesen segítette” Kijevet a konfliktusban.

Nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Morawiecki csütörtökön kijelentette: Varsó nem szállít többé fegyvereket az ukrán hadseregnek, és ehelyett saját erőinek felfegyverzésére összpontosít.

“Az ukrán hatóságok nem értik, hogy Lengyelország mezőgazdaságát milyen mértékben destabilizálta” az import – mondta a miniszterelnök.

Egy lengyel kormánytisztviselő azonban névtelensége megőrzése mellett azt mondta a Bloombergnek, hogy a miniszterelnök szavait rosszul értelmezték. Egy másik tisztségviselő azt állította, hogy bár Lengyelországnak már nincs több adományozható fegyvere, továbbra is szállít lőszert Ukrajnába.

Kijevnek az orosz-ukrán konfliktus során egyik leghűségesebb támogatójával való nyilvános összetűzése az Európába irányuló ukrán gabonaimporttal kapcsolatos, egyre súlyosbodó diplomáciai vita közben történt.

Lengyelország, Magyarországgal és Szlovákiával együtt korábban úgy döntött, hogy nem fogadja el az EU döntését az ukrán gabonára vonatkozó embargó feloldásáról.

Varsó azzal indokolta az egyoldalú lépést, hogy ezzel védi gazdáit, és megakadályozza, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek elárasszák a piacot, és megzavarják a mezőgazdaságot.

Kijev válaszul “törvénytelennek” ítélte a lépést, és bejelentette, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) panaszt indít a három kelet-európai ország ellen. Egyúttal azzal fenyegetőzött, hogy betiltja a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát.

Az EU eközben követelte, hogy Varsó, Budapest és Pozsony vonja vissza a tilalmat, mivel az EU-tagok nem hozhatnak egyoldalú kereskedelmi intézkedéseket. A Financial Times beszámolója szerint azonban Brüsszel most azt fontolgatja, hogy megvédje-e a három országot Kijev WTO-beadványával szemben. Állítólag azon dolgozik, hogy “összehangolja” a keresettel szembeni jogi ellenvetéseit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató