2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy Washington és Kijev nem hajlandó elismerni kudarcukat – közölte Seymour Hersh oknyomozó újságíró.

A veterán riporter csütörtökön a Substackon írt cikkében egy meg nem nevezett forrást idézett, aki “karrierje első éveit a szovjet agresszió elleni munkával és kémkedéssel töltötte”, és elutasította az ellentámadás lassú, de folyamatos előrehaladásáról szóló ukrán narratívát.

“Ez mind hazugság” – mondta a forrás Hersh szerint.

“A HÁBORÚNAK VÉGE. OROSZORSZÁG GYŐZÖTT. NINCS TÖBBÉ UKRÁN OFFENZÍVA, DE A FEHÉR HÁZNAK ÉS AZ AMERIKAI MÉDIÁNAK FENN KELL TARTANIA A HAZUGSÁGOT”.

Ezt az érzést az amerikai hírszerző közösség számos tagja osztja, és különösen a CIA szkeptikusan állítja, hogy Kijev továbbra is előrenyomul, ellentétben a Pentagon védelmi hírszerző ügynökségével (DIA) – magyarázta.

Trent Maul, a DIA elemzési igazgatója a hónap elején a The Economistnak nyilatkozva Ukrajna sikerét méltatta, és azt állította, hogy a kijevi erőknek “reális” esélyük van arra, hogy még idén áttörjék az orosz védelmi vonalakat.

A brit lap szembeállította ezt az értékelést egy meg nem nevezett magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő értékelésével, aki szerint a csatatér “nagyjából hasonlóan nézhet ki” öt év múlva is.

A Hersh által idézett forrás mind a moszkvai, mind a washingtoni vezetést bírálta, amiért “ostobán” viselkedtek a válság során. Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy rosszul előkészített katonai hadjáratra “provokálták az ENSZ alapokmányának megsértésére” – állította. Joe Biden amerikai elnök proxy-háborúval vágott vissza, és kénytelen volt a média Putyin lejáratására támaszkodni, “hogy igazolja a hibánkat”.

“AZ IGAZSÁG AZ, HOGY HA AZ UKRÁN HADSEREGNEK PARANCSOT ADNÁNAK AZ OFFENZÍVA FOLYTATÁSÁRA, A HADSEREG FELLÁZADNA. A KATONÁK MÁR NEM HAJLANDÓAK MEGHALNI, DE EZ NEM ILLIK BELE ABBA A MASZLAGBA, AMELYET A BIDEN-FÉLE FEHÉR HÁZ ÍR”

– zárta a forrás.

Moszkva cáfolta az amerikai állítást, miszerint az Ukrajna elleni hadművelet “provokálatlan agresszió” volt, és ragaszkodott ahhoz, hogy a donbassziaknak az ENSZ Alapokmánya szerint joguk van az önrendelkezéshez, és ennek megfelelően cselekedtek, amikor a 2014-es kijevi fegyveres puccs után elszakadtak Ukrajnától.

Az orosz kormány fenntartotta, hogy jogszerűen járt el, amikor 2022 februárjában elismerte a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok függetlenségét. Napokkal később, miután Kijev nem volt hajlandó leállítani a Donbassz elleni támadásokat és kivonni csapatait, Moszkva offenzívát indított.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató