2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

"Másodpercek alatt zajlott le minden" - A TEK beszámolt az esztergomi tragédiáról

A sajtótájékoztatót a TEK főigazgatója, Hajdu János tartotta.

Hivatalos személy ellen elkövetett erőszak ügyében folytatott eljárás keretében vonultak ki a rendőrök és a TEK – mondta a tájékoztatón Hajdu János, a TEK főigazgatója. Több száz ilyen elfogást hajtottak végre, gyakori, hogy az elkövető azzal fenyegetőzik, hogy végez a rendőrökkel.

Arról is beszélt,

itt rossz terepen zajlott a művelet, a férfi felszólításra előjött és egy teraszról kommunikált a rendőrökkel.

A túsztárgyalás megkezdésekor a férfi nem működött együtt a rendőrökkel, bár voltak olyan pillanatok, amikor úgy látszott, hogy meg fogja adni magát, de végül mindig visszakozott.

A műveletet a sötétség beállta előtt akarták befejezni a rossz terepre való tekintettel. A kaput kinyitották, majd megkezdődött a behatolás - részletezte Hajdu.

Másodpercek alatt zajlott le minden, a TEK-esek behatoltak, egyetlen kommandós nem tudott bejutni.

Amikor beléptek, az egyik rendőr tisztán látta, ahogy a férfi, kezében egy flexszel vágó mozdulatot tett egy gázpalack felé.

Több telekkel arrébb is beleremegtek az ablakok.

A detonáció után megkezdődött az egészségügyi mentés, a vízből és a törmelékek alól igyekeztek kimenteni a sebesült rendőröket, a mentők ekkor már a helyszínen tartózkodtak. A Belügyminisztérium által azóta megnevezett rendőr, a helyszínen életét vesztette a robbanásban. A sérülteket Esztergomba és a Honvédkórházba szállították. 8 rendőr közül hárman vannak súlyos állapotban, közülük egy sincs már életveszélyben – mondta Hajdu.

"A művelet jogszerű volt, a kollégák a protokollt betartva, a kényszerítő eszközöket szakszerűen használva hajtották végre az akciót. Ha holnap hasonló ügyben kellene eljárni, ugyanígy cselekednének" – jelentette ki a TEK főigazgatója.

Még tart a helyszíni szemle, így egyelőre nem tud minden kérdésre válaszolni – mondta Hajdu. Kollégánk kérdésére, hogy a környéken bárki volt-e életveszélyben, a főigazgató elmondta, a környéket és a házat lezárták, a szomszédok 50-100 méterre voltak, de erdős terület határolta el őket, ezért nem gondolja hogy bárki is életveszélynek lett volna kitéve a környékbeliek közül.

Munkatársunk azt is megkérdezte, hogy a robbantást lehetett-e volna csökkenteni, Hajdu János szerint azonban a robbantás nem gyakori Magyarországon, amennyiben ez egy gázrobbanás volt, amit még vizsgálnak, akkor a robbantás erejét nem lehetett volna csökkenteni.

Újságírói kérdésre elmondta Hajdu, hogy 5-6 hullámzás is előfordult a tárgyalás során, tehát 5-6 alkalommal is úgy érezték a rendőrök, hogy megadhatja magát az elkövető, ezért is nem rendelték el a behatolást 10 perccel azután, hogy megérkeztek a helyszínre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató