2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

47 holttestet emeltek ki a tengerből magyar mentőbúvárok Líbiában

A Daniel nevű vihar múlt hétfőre virradóra csapott le a százezer lakosú Dernára, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a líbiai városon átívelő völgyet.

A víztömeg mindent elsodort, ami az útjába került, több ezren haltak meg a természeti csapásban.

„Életünk egyik legnehezebb napján vagyunk túl”

– így kezdődik a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat pénteki Facebook-posztja, amelyben beszámolnak arról, hogy a búváraik 47 holttestet emeltek ki a tengerből Líbiában.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a magyar mentőcsapat a héten utazott el a Földközi-tenger partján fekvő líbiai városba, Dernába, ahol heves esőzések miatt vált árvíz sújtotta területetté.

Becslések szerint a százezres kikötőváros lakosságának ötöde odaveszett, Derna negyedét elmosta az áradás, 30 ezren elvesztették az otthonukat. Közben élelmiszer- és vízhiány alakult ki, és a fertőzések terjedésétől való félelmek miatt a város lezárását fontolgatják.

A líbiai hatóságok vizsgálatot indítottak.

„A katasztrófa helyszínétől 15 kilométerre érnek partot a vízben elhunytak és sajnos a katasztrófa mechanizmusa, az eltelt idő és a hullámzás, valamint a sziklás part miatt a testek szörnyű állapotban vannak”

– írják most a magyar mentők, akik legalább egy hetet fognak Líbiában dolgozni a megterhelő körülmények között.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató