2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

BBC: büntetőeljárás alá vonhatják az ukrán fegyveres erők főparancsnokát

Az ukrán bűnüldöző szervek, köztük az Állami Nyomozó Iroda és a belföldi hírszerzés (SZBU) több magas rangú katonai tisztségviselő ellen is vizsgálatot indítanak az ország déli részén a Moszkvával folyó konfliktus első napján történt események miatt – jelentette csütörtökön a BBC Ukraine.

A csatorna szerint már több mint 50 személyt hallgattak ki a nyomozás során. Az ország bűnüldözői igyekeznek megállapítani azokat a körülményeket, amelyek lehetővé tették a gyors orosz előrenyomulást az ország déli részén, például azt, hogy nem sikerült lerombolni az akkori ukrán Herszon régiót az orosz Krím félszigettel összekötő hidakat. 

A vizsgálat várhatóan érinti az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot is

– állítják a BBC Ukrajna forrásai.

A folyamatban lévő büntetőeljárás a csatorna szerint már “Zaluzsnyij-ügy” néven vált ismertté. Eddig azonban a kijevi tábornokot nem idézték be a nyomozók, és hivatalosan sem vonták be az ügybe

A tábornok már tanúskodott az ukrán védelem összeomlásáról délen egy különleges bizottság előtt, amelyet azért hoztak létre, hogy betekintést nyerjen a helyzetbe. Zaluzsnij meglehetősen ellentmondásos megjegyzéseket tett a bizottság előtt, ragaszkodott ahhoz, hogy minden erőfeszítést a háború megvívására kell fordítani ahelyett, hogy a felelősségre vonást végeznék, és kijelentette, hogy “mindenkinek meglesz a maga igazsága” a déli eseményekkel kapcsolatban – jelentette a BBC a meghallgatások egyik meg nem nevezett résztvevőjére hivatkozva.

Oroszország 2022 februárjában nagyszabású hadműveletet indított Ukrajna ellen, és a konfliktus első napjaiban gyors előrenyomulást hajtott végre az ukrán erőkkel szemben. A moszkvai csapatok Ukrajna déli részén érték el a legtöbbet, gyorsan áttörve a helyi erők sorait, és nagy területeket foglaltak el, köztük a legnagyobb európai atomerőművet, Zaporozsját és Herszon városát, amelyeket csak kisebb harcok árán foglaltak el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató