2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Pulai kikutatta: Még bíznak a magyarok az ellenzéki összefogásban, a DK-sok több mint kétharmada közös listát szeretne

Noha most inkább úgy tűnik, hogy külön indulnak majd az ellenzéki pártok az európai parlamenti választáson, a szavazók körében továbbra is nagy támogatottsága lenne a közös listának – legalábbis a Publicus Intézet friss felmérése szerint.

Pulaiék kutatását a kommunista Népszava szemlézte:

Az ellenzéki szavazók 70 százaléka szerint inkább összefogva kellene indulniuk pártjaiknak. A felmérés arról árulkodik, hogy a fideszes szavazók is a közös listás ellenzékben látják a nagyobb veszélyt: a kormánypárti tábor 43 százaléka jobbnak tartaná, ha külön indulnának a Fidesz riválisai, csak fele ennyien gondolják ennek ellenkezőjét. Igaz, a kormánypárti táborban nagy a bizonytalanság, a kérdezettek 37 százaléka nem akart vagy nem tudott válaszolni arra a kérdésre: Ön szerint az ellenzéki pártok külön, vagy összefogva induljanak a 2024-es Európai Parlamenti választásokon?

A felmérés szerint különös módon a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció tábora – a kérdezettek 72 százaléka – forszírozza leginkább a közös listát. Az összefogásról Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke – aki ma mond politikai évadnyitó beszédet – nemrégiben a HVG-nek azt nyilatkozta: – Az önkormányzati és uniós választást meg fogjuk csinálni szépen, kompromisszumokkal, de nem megyek bele szatócs módjára az alkudozásba.

A Publicus-felmérés szerint az EP-választásra a közös listát a legkevésbé a mélyrepülésben lévő MSZP szimpatizánsok szeretnék, igaz, még így is 60 százalékuk támogatja az összefogást.

A kutatás szerint az EP-választáson – a biztos szavazó pártválasztók körében – a kormánypártok 47 százalékot kapnának, a külön induló ellenzéki pártok közül a DK 16 százalékot, majd következne a Momentum (6), a Kutyapárt (5) meg az MSZP (5), a Jobbik (4), az LMP (3) és a Párbeszéd (2). A Mi Hazánkat 6 százalékra mérte a Publicus. A felmérés szerint az ellenzéki közös lista 43 százalékos támogatást érhetne el a Fidesz 46 százalékával szemben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató