2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Róna Péter: Egy ellenzéki párt kellene

Ne közös listára, hanem egy pártba tömörüljön az ellenzék (a Mi Hazánk kivételével) Róna Péter szerint.

A jogász, közgazdász úgy látja: ennek a pártnak két fő feladata lenne, az egyik az alkotmányozás, mert az alaptörvény "egy vicc, a Fidesz házszabálya", a másik pedig egy egészen más gazdasági és társadalmi paradigma kidolgozása például cseh vagy finn mintára. Azt is mondta: "ez a kormány kókler, a fenét tud kormányozni", nincs életképes energia-, oktatás- és egészségügy-politikája.- adja elő a Klubrádió.

Róna Péter hallgatói kérdést kapott arról, hogy mit kellene tennie az ellenzéknek.

Kijelentette: szerinte az a dolga az ellenzéknek most, 2023 őszén, hogy létrehozzon egy pártot. Ne közös listára álljanak össze, hanem az ellenzéki pártok, kivéve a Mi Hazánkat, tömörüljenek egy pártba – ismételte meg. Ennek a pártnak pedig két fő feladata lenne, az egyik az alkotmányozás, mert a jelenlegi alaptörvény „egy vicc, a Fidesz házszabálya”. A másik pedig egy egészen más gazdasági és társadalmi paradigma kidolgozása. Ez utóbbira vannak nagyon jó példák, a fentiek mellett a balti államokat és Finnországot említette.

Úgy fogalmazott: „ez a kormány kókler”. Sokan azt mondják, hogy „de legalább tudnak kormányozni”; de Róna Péter szerint „a fenét, nem tudnak”. Nincs életképes energia-, oktatás- és egészségügy-politikájuk, nem is beszélve a külpolitikáról, az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyról.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató