2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Feketék építették a Stonehenge-t a történelemkönyv szerint

Egy nemrég megjelent gyerekeknek szóló kötetben arról írnak, hogy a fehérek megérkezése előtt feketék lakták a mai Nagy-Britannia területét.
 Történészek agymosásnak nevezték a nemrégiben megjelent gyermekeknek szóló történelemkönyvet, mivel a kötet szerint a híres Stonehenge-et Angliában akkor építették, amikor Nagy-Britannia még fekete ország volt.
 
A nigériai születésű brit szerző, Atinuke új, illusztrált gyermekkönyvében, amelynek címe Briliáns fekete brit történelem, azt állítja, hogy Nagy-Britannia több mint 7000 évig fekete ország volt, mielőtt a fehérek megérkeztek, és ez idő alatt épült az egyik leghíresebb brit őskori építmény, a Stonehenge is.
 
A könyv a továbbiakban azt állítja, hogy Nagy-Britannia sokkal kevesebb ideig volt többnyire fehér ország, mint amennyit többnyire fekete ország volt.


 
Atinuke könyve, amely hétéves és annál idősebb gyerekeknek szól, a Cheddar Man-tól, a legrégebbi, Nagy-Britanniában talált, mintegy 10 ezer évvel ezelőtt talált emberi maradványoktól kezdve mutatja be a feketék országbeli létezésének feltételezett kronologikus történetét.
 
A könyv azt állítja, hogy az őskori embernek olyan sötét bőre volt, amilyen csak lehet.
 
Bár a Cheddar Man DNS-ének egyes elemzései azt mutatták, hogy sötét bőrű és kék szemű lehetett, más tudósok, köztük Susan Walsh genetikus az Indiana University-Purdue University Indianapolisból, azt mondták, hogy a genetikai modellezés nem elég fejlett ahhoz, hogy határozottan meg lehessen állapítani a bőrszínét.
 
A portugáliai Portói Egyetem legújabb eredményei szerint a Stonehenge építésének idején, mintegy 5000 évvel ezelőtt Nagy-Britanniában élt emberek valószínűleg a mai britekhez hasonlóan világos bőrűek voltak.
 
A gyerekeknek szóló történelemkönyv a szélsőbaloldali Black Lives Matter mozgalomról szóló részt is tartalmaz, amelyben azt állítja, hogy bár a faj tudományosan nem létezik, a feketékre mégis hatással van az intézményes rasszizmus.
 
A könyv kritikát váltott ki történészek, köztük Dr. Zareer Masani részéről, aki szerint “tipikusan az iskoláinkat és egyetemeinket gyarmatosító woke ideológiára hajaz a mű”.
 
Dr. Masani szerint “ez újabb bizonyítéka annak, hogy a gyerekeknek nyílt hazugságokkal, és félretájékoztatással mossák át az agyát”.
 
David Abulafia, a Cambridge-i Egyetem emeritus professzora egyenesen a nácikkal húzott párhuzamot a művel kapcsolatban, és elmondta, hogy a nácik ehhez a történelemhamisításhoz hasonlóan azt állították, hogy az északiak kulturális vívmányai a szőke, világos bőrű emberek művei.
 
 
(V4NA)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató