2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Olaf Scholz már a német határok lezárásáról beszél

Jelentős konfliktusokat okoz a bevándorlás: Németország újabban azzal fenyegetőzik, hogy bevezeti a határellenőrzést mind a lengyel, mind pedig a cseh határon.

Olaf Scholz német kancellár felszólította a lengyel kormányt, hogy vizsgálja ki azokat a jelentéseket, amelyek szerint több százezer illegális bevándorló szerzett lengyel vízumot és munkavállalási engedélyt – írja a Bloomberg.

Ki kell vizsgálni a jelenlegi lengyelországi vízumbotrányt. Nem akarom, hogy Lengyelország csak úgy átengedje a bevándorlókat

– jelentette ki Olaf Scholz egy hétvégi nürnbergi kampányrendezvényen.

A német kancellár azt is közölte, hogy tárgyalni fog a lengyel hatóságokkal az ügyről, valamint azt is belebegtette, hogy Németország ismét bevezeti a határellenőrzést Lengyelországgal és a többi szomszédos országgal szemben. 

Nancy Faeser német belügyminiszter a Welt am Sonntag német lapnak adott hétvégi interjújában szintén arról beszélt, hogy

az illegális bevándorlás megfékezésére vissza lehetne állítani a határellenőrzést a Lengyelországgal és a Csehországgal közös határon.

A lap felelevenítette, hogy mind Olaf Scholz, mind Nancy Faeser korábban még ellenezte a határellenőrzés bevezetésére vonatkozó javaslatokat.

A német kormány adatai szerint 2023 január-augusztusában több mint 200 ezer bevándorló kért menedéket Németországban, 77 százalékkal több, mint 2022 azonos időszakában. A lengyel határon a német rendőrség adatai szerint az első félévben több mint 12 ezer illegális bevándorlót füleltek le.

Szeptember közepén Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke arról értekezett, hogy az elmúlt két és fél évben több mint 250 ezer afrikai és ázsiai ország állampolgára kaphatott lengyel munkavállalási engedélyt – kenőpénzért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató