2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Ukrajna havi 230 millió dollárt veszíthet az élelmiszerembargó miatt

Ukrajnának a Szlovákia, Magyarország és Lengyelország által a mezőgazdasági termékekre bevezetett embargóból származó veszteségei akár havi 230 millió dollárba is kerülhetnek - majdnem annyiba, mint amennyit az ország a gáztranzitból negyedévente keres - derül ki a RIA Novosztyi által az országok statisztikai hivatalainak adatai alapján végzett számításokból.



Ukrajnát a lengyel embargó miatt érheti a legjelentősebb veszteség, amely a búzát, kukoricát, búzalisztet, repcét és napraforgómagot, valamint egyes olajpogácsafajtákat érinti. Tavaly szeptember-decemberben például Varsó átlagosan 112 millió dollár értékben vásárolt ilyen árut a szomszédos országtól.

A magyar tilalom 24 terméktípus, köztük gabona, egyes vetőmagok, cukor, olaj és méz behozatalára vonatkozik, és Ukrajnának havonta 89 millió dollárjába kerülhet - ennyiért vásárolta Budapest ezeket az árukat átlagosan tavaly év végén. Szlovákia csak a búza, a kukorica, a repce és a napraforgómag behozatalát tiltotta be, miközben Kijev 2022 utolsó négy hónapjában átlagosan 26,4 millió dollár értékben exportált belőlük.

A fő potenciális veszteséget Ukrajnát a kelet-európai országok kukoricára vonatkozó embargója fogja érni - a három ország e gabona felvásárlása a múlt év végén havonta átlagosan százmillió dollárt tett ki. A második legfontosabb termék a repcemag, amelynek havi átlagos importértéke 2022. szeptember-január között mintegy 74,5 millió dollár volt. A napraforgómag (havi 25,6 millió dollár), a búza (havi 16,2 millió dollár) és Magyarország esetében a napraforgóolaj (3,5 millió dollár) szintén jelentős volt valamennyi ország számára.

Ennek következtében Magyarország, Lengyelország és Szlovákia számára az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importjának tilalma havonta átlagosan 227,2 millió dollárba kerülhet. Ez majdnem annyi, mint amennyit a Naftohaz a tavalyi év egy negyedévében a gáztranzitból kapott - 234,4 millió dollárt - derül ki a RIA Novosztyi elemzéséből.

Szeptember 15-én az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem terjeszti ki a négyféle ukrán mezőgazdasági termék behozatalára vonatkozó korlátozásokat több uniós határországra. Ezt követően Szlovákia, Magyarország és Lengyelország hatóságai bejelentették, hogy egyoldalúan, néhány más termékre is kiterjesztik a korlátozásokat. Ukrajna válaszul panaszt nyújtott be a WTO-hoz ezen országok ellen, Tarasz Kacska gazdasági miniszter pedig azt mondta, hogy a hatóságok megtorló szankciókat is bevezethetnek, és betilthatják a Lengyelországból származó gyümölcs- és zöldségfélék behozatalát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató