2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Hableány-katasztrófa: Jurij Csaplinszkij öt év hat hónapot kapott

A Viking Sigyn kapitányát csak vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségében találta bűnösnek a bíróság.

Ítéletet hirdetett kedden az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2019-es Hableány-katasztrófa ügyében. A több, mint négy évvel ezelőtti, 28 halálos áldozattal járó dunai baleset kapcsán 2019-ben emelt vádat az ügyészség a  balesetet okozó svájci szállodahajó, a Viking Sigyn ukrán kapitánya ellen, 

halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. 

Jurij Csaplinszkíj büntetőpere 2020 márciusában kezdődött el, azóta számos szakértőt és tanút hallgatott meg a bíróság. Az ukrán kapitány az eljárás során nem ismerte el a bűnösségét, bár pár héttel ezelőtt tett egy rövid írásos vallomást, amelyben elismerte, hogy nem látta a Vikin által elgázolt és elsüllyesztett magyar kirándulóhajót. 

Szeptember elején megtartott perbeszédében az eljáró ügyész letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól Csaplinszkíjre, míg Tóth M. Gábor, az kapitány ügyvédje védence felmentésére tett indítványt. 

Az ukrán kapitány az utolsó szó jogán azt mondta, nagyon nehéz a lelkének amikor fel kell idéznie azt az estét, az annyi ártatlan áldozatot követelő tragédiát. Hozzátette: nem hagyja nyugodni ez az érzés és azt gondolja, ez életet végéig elkíséri majd. Csaplinszkíj befejezésképpen sajnálatát fejezte ki az áldozatok felé.

A bíróság végül bűnösnek mondta ki a kapitányt, de csak halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségében. 

Ezért őt öt és fél év fogházbüntetésre és hat év vízi járművezetéstől való eltiltásra ítélte első fokon. 

A törvényszék ugyanakkor felmentette Csaplinszkíjt a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettébe emelt vád alól. 

A kapitány büntetésébe beszámítják a letartóztatásban és bűnügyi felügyeletben töltött időt. Csaplinszkíj legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után kerülhet feltételes szabadlábra. 

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató