2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Józsefváros egy része újra az örömlányok Mekkája

Losonci tér, Illés, Korányi Sándor vagy Diószegi utca. Józsefváros ezen részén újra dübörög a kristály nevű drog és a prostitúció. Míg a játszótéren a gyerekek és szüleik tartózkodnak, addig visszafogottan árulják fillérekért szolgáltatásaikat a lányok. A környék tele van eldobott drog-kellékekkel és használt óvszerrel.

Délelőtt a törzsvendégeket várják a lányok az Illés utca Losonci téri szakaszán, de a közeli játszótér miatt csak „szolidan” mutatkoznak, a forgalom inkább a kora esti időszakban élénkül meg. Kivétel, ha egy rendőrautó kanyarodik arra, akkor fél pillanat alatt eltűnik mindenki, és csak amikor „tiszta” a levegő, akkor térnek vissza.

A Hírnyolc már korábban is írt a visszatért problémáról, egyre több utcán láttunk prostituáltakat, nem is egyet-kettőt, hanem sokat.

A Losonci téren érdeklődésükre a környéken élők azonnal reagáltak. Érzékelhető volt, hogy már hozzászoktak a látványhoz. Fásultan nyilatkoztak a számukra mindennapos szituációról. Judit kutyát sétáltatott, kerülgették az eldobott óvszereket a fűben. Nehezményezik, hogy a prostitúció és a drogfogyasztás mellett alkoholisták is rendszeresen összegyűlnek a játszótér mellett, ráadásul ott hagyja mindenki a szemetét. Ezekre utalt a fóliacsík, amit a kábítószer fogyasztáshoz használnak, a gumik és az üres alkoholos üvegek, vagy törött szilánkok. Károly szerint az elmúlt három-négy évben lett ilyen durva ismét a helyzet. Ugyan nem fél este sem az utcán, de azt mondta, hogy gondolkozik a költözésen, mert demoralizáló ez az állapot, de még az önkormányzati választásokat megvárja, hátha visszatér a korábbi kerületvezetés. Szerinte ők már bizonyítottak, hiszen a Rákóczi teret kipucolták anno, és ez a környék is sokkal kulturáltabb és biztonságosabb volt.

Minden helyi tudja: „a párok 10-15 percre húzódnak be a játszótéri WC-be”

A Losonci téren, a játszótér közepén lévő WC-ben, illetve a kicsiket körbe vevő zöldterületen rendszeresen zajlik a prostitúció és a szerhasználat. A közvécét egy időre be is zárták, de ma már újra nyitva van, az ajtó csak 10 forintért nyílik ki. Sőt, éjjelente is lezárják magát a játszóteret. Így többnyire késő délután, este és kora reggel drogoznak ott a függők, vagy viszik be kuncsaftjaikat a prostik. Egy férfi szerint, rendszeresen mennek be párok az illemhelyre – akár egyneműek is – és 10-15 perces légyott után távoznak.

„Ezek itt mind kiégett emberek”

Egy magányosan, a használt gumik és fóliacsíkok mellett ücsörgő férfi szerint, azok a házaspárok vagy párok, akik ilyesmire adják a fejüket, segítség nélkül nem tudnak már megváltozni.

– Lecsúsztak és nem tudnak talpra állni. Ezek itt mind kiégett emberek” – mondta a Hírnyolcnak. – Csak azt sajnálom, hogy a gyerekek közelében lövik magukat és élik a szexuális életüket.

Egyre több utcában jelennek meg a „lányok”

Ma már a Diószegi Sámuel utcában, az Illés utca Losonci téri részén is várják kuncsaftjaikat a prostituáltak, pedig korábban inkább csak a Füvészkerti szakaszon, illetve a Korányi Sándor utcánál próbálták nyélbe ütni az üzletet. Míg a 18-19 éves lányok, vagy a korosodó, esetleg drogtól láthatóan meggyötört hölgyek az út szélén, a járdán várják vendégeiket, a futtatóik (gyakran barátjuk vagy férjük) a panelek, a társasházak tövéből figyelik őket, hogy védelmezzék, ha szükséges.



„Azért stríhelnek, hogy a kristályra nevű drogra legyen pénzük”

A Metropolnak egy börtönből szabadult férfi beszélt részletesen arról, mi és hogyan történik a környéken.

– Prostitúció folyik, általában 4-5 ezer forintot szoktak kérni, hogy erre az új dizájner drogra legyen pénzük. Ebből elmennek a „hölgyek” a barátjukkal vagy a férjükkel – mert általában van nekik –, és vesznek alufóliát, aztán egy kis cső segítségével felszívják a kristályt. Ez rosszabb, mint az ital. Amit én nagyon fájlalok, hogy nincsen több centrum, ahol az emberek le tudnának erről szokni. Nagyon sok a fiatal, sajnos szabadulnak az emberek is, kijönnek a börtönből és itt a Losoncin, csapdába esnek. Nagyon nehéz nekik a menekülés. Amikor én szabadultam, elkezdtem inni, mert meghalt mindenkim. Nem vagyok rá büszke, de egyszer megkóstoltam ezt a kristályt is. A szex jobb vele, a hölgyeket jobban ki lehet elégíteni, szóval jobban élvezi vele az ember a világot. Az a baj, hogy hamar rászoknak azok, akik használják, és úgy másfél óránként újra kell vegyék, hogy a hatását fenntartsák. Ezért állnak ki a lányok ide, és van amikor kevesebbért is elmennek mint 4-5 ezer forint, csak hogy valamennyi kristályhoz hozzá juthassanak. Azt látom, hogy a függők között egyre többen agresszívak egymással, de másokra nem veszélyesek. Én a gyerekeket szoktam itt nézni, nem vagyok pedofil, csak hiányzik az életemből a család. Sokat ültem. A gyerekeket a téren „dolgozók” és drogozók is tiszteletben tartják, ezért napközben nem jön ide senki – avatta be a Metropolt a részletekbe József, aki éppen észre vett egy 18-19 év körüli lányt, aki máris kiült délelőtt a padra és várta a klientúrát. „Persze – mondta József –, ilyenkor az úgynevezett állandók jönnek. A visszajáró vendégek, de nem hivalkodó a gyerekek miatt a lány, csak leült oda a padra”.

(Hírnyolc)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató