2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

A lengyel agrárminiszter felszólította Ukrajnát, vonja vissza a WTO-hoz benyújtott panaszát

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter ukrán kollégájával, Mikola Szolszkijjal folyatott szerdai online megbeszélésén arra szólította fel Kijevet, hogy vonja vissza az ukrajnai gabonaimportra vonatkozó varsói embargó miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

“A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra. Ez a panasz alaptalan” – idézte a lengyel PAP hírügynökség Telust. Az ukrán agrártárca a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy megvitatták a Lengyelországba irányuló mezőgazdasági exportra vonatkozó ukrán cselekvési tervet is, különös tekintettel az ukrán kormánynak a mezőgazdasági vállalkozói engedélyek kiadására vonatkozó új eljárására.

Megállapodtak, hogy egy hét múlva ismét visszatérnek erre a kérdésre. Szolszkij emellett közölte, hogy

a következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak az állategészségügyi ellenőrzések átadásáról az export célországnak a Lengyelországon keresztüli tranzit javítása érdekében.

Az ukrán agrárminiszter kifejtette, hogy hasonló eljárásról kell megállapodni a Németországba irányuló mezőgazdasági termékek lengyel területen keresztüli tranzitjára vonatkozóan is. Emlékeztetett arra, augusztusban egy ilyen ellenőrzési mechanizmusról született megállapodás Magyarországgal és Szlovákiával.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató