2024. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 386.3
USD : 356.69
Időjárás ikon20°11°

Nem választotta miniszterelnökké a spanyol parlament a konzervatív Néppárt jelöltjét

Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.

Alberto Núnez Feijóo-t 172 képviselő támogatta igen szavazattal, 178-an ellene voksoltak.

A júliusi általános választásokon győztes PP elnöke és miniszterelnök-jelöltje saját pártjának 137 igen voksa mellett a Navarrai Népi Unió (U.P.N.) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) egy-egy képviselője, valamint a VOX 33 fős frakciójának szavazatait kapta meg.

Kormányfővé választásához a parlament abszolút többségére, 176 képviselő támogatására lett volna szükség. A szavazás második körét 48 órával az elsőt követően tartják meg a törvényhozás alsó házában, ezúttal a jelenlévők egyszerű többsége is elegendő ahhoz, hogy a jelöltből kormányfő legyen.

Eredménytelenség esetén VI. Fülöp spanyol király újabb miniszterelnök-jelöltet kérhet fel.

Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a választásokon másodikként végzett PSOE főtitkára már jelezte kormányalakítási szándékát, amennyiben Alberto Núnez-Feijóo-t nem választja kormányfővé a parlament.

Ha két hónapon belül a spanyol parlament nem választja meg az új miniszterelnököt, újból parlamenti választásokat kell kiírni, várhatóan január közepére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató