2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Vucsics a koszovói helyzetről is beszélt Orbán Viktorral

Vučić Orbánnak és az Egyesült Arab Emírségek elnökének személyes megbízottjának beszélt a koszovói eseményekről.

Aleksandar Vučić szerb elnök háromoldalú megbeszélésen, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Khalid bin Mohammed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnökének személyes megbízottjával találkozott, tájékoztatta őket a Koszovó és Metóhiában történt legújabb fejleményekről.

A magyar miniszterelnök és Abu Dhabi trónörököse pénteken érkezett Belgrádba, hogy találkozzon az államfővel és háromoldalú megbeszéléseket folytasson.

"Kiváló és informatív találkozót tartottunk barátainkkal, akiket részletesen tájékoztattunk a Koszovóban és Metóhiában történt legújabb fejleményekről. Számos témát érintettünk a régió stratégiai biztonságának megteremtésére irányuló kezdeményezésen belül az energia, a víz, az élelmiszeripar és a humán erőforrások területén. Beszéltünk továbbá a közelgő Expo-2027 kiállítás keretében megnyíló nagyszerű befektetési lehetőségekről, valamint az együttműködés bővítéséről a jövő új technológiái terén" - írta Vučić a közösségi médiában.

Vučić csütörtök este felszólította a Koszovó és Metóhiában élő szerbeket, hogy békésen védjék meg jogaikat, valamint jelezte, hogy a tartomány északi részén szeptember 24-én meghalt szerbek nem terroristák voltak, hanem a koszovói albán hatóságok Pristinában "sodorták őket a szakadék szélére". Elmondta, hogy vasárnap megöltek egy koszovói albán rendőrt és három szerbet, Stefan Nedeljkovicot Zvecanból, Igor Milenkovicot és Bojan Mijailovicot Leposavicból. Mindhárom szerb - mint a szerb vezető kiemelte - "hősök és mártírok" koszovói és metohijai honfitársaik számára.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón a szerb államfő kiemelte: megállapodtak abban, hogy Magyarország és Szerbia közös megoldásokat igyekszik találni termékei exportja és importja számára, hiszen egyik országnak sincs kikötője, valamint az energiabiztonság kezelésére.

Tárgyaltak arról is, hogy közös vállalatot hoznának létre a marha- és juhtenyésztésre, mert mindkét országban csökken az állomány. Szintén közös vállalatot hoznának létre a gáz- és olajszállítás, valamint az energia-infrastruktúra fejlesztésére. Ez különösen Szerbiában fontos, ahol csak egy olaj- és egy gázvezeték van – húzta alá.

Aleksandar Vucic közölte: tárgyalópartnereit tájékoztatta a térségben folyó eseményekről is. A szerb elnök nem részletezte, mire gondolt, de feltételezhetően a fel-fellángoló szerb–koszovói ellentétekre utalt.

Mint mondta, fontos volt tájékoztatni a külföldi vendégeket Szerbia európai uniós integrációjáról. Rámutatott: Szerbia olyan befektetési környezetet igyekszik kialakítani, amely több arab és magyar beruházást vonzana, míg Magyarország több szerb beruházást vár.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató