2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

A választás napja Szlovákiában: Fico, aki megígérte, hogy blokkolja az ukrajnai fegyverszállítást, miniszterelnök lehet

Ma, szeptember 30-án választásokat tartanak Szlovákiában, amely után Ukrajna „második Magyarországává” válhat - retteg az ukrán Strana.A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki SMER párt nyerheti a választást. Ennek vezetője, Robert Fico követeli, hogy korlátozzák az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, és ne engedjék be a NATO-ba. 

A választási felmérések alapján miniszterelnök lehet (kétszer volt már miniszterelnök) - írja a lap. 

Ehhez azonban Ficónak valóban meg kell nyernie a választásokat. Számos közvélemény-kutatás szerint fő vetélytársa – a Progresszív Szlovákia Európa-párti párt – a közelmúltban utolérte a SMER-t. A választók nagy százaléka még mindig nem döntötte el, hogy kire szavazzon - teszik hozzá.

Sajtóértesülések szerint a Nyugat tart attól, hogy a „Kremllel szimpatizáló” Robert Fico pártja kerülhet hatalomra Szlovákiában.

Fico korábban felszólította a szlovák kormányt, hogy állítsa le a fegyverszállítást Kijevnek, és azt mondta, ha ő lesz a miniszterelnök, Szlovákia megtagadja a lőszerszállítást. Ellenzi Ukrajna NATO-ba való belépését is  (Szlovákia tagja a Szövetségnek, és blokkolhatja Ukrajna felvételét).

Az ukrajnai háború az 584. napját éli.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató