2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Ittas választási bizottság, agresszív szavazó, tömeges rosszullétek: nem várt események tarkították a szlovákiai választást

Az eredményekre még várni kell, de bőven volt már elég izgalom.

Javában zajlik az előrehozott parlamenti választás Szlovákiában, ahol 22 órakor zárnak a szavazóhelyiségek, de már több, nem várt történés akasztotta meg a szavazás menetét. Ki is kellett tolni a kampánycsend határidejét 22:40-re, miután az egyik választási bizottság egy tagja fulladozni kezdett, és mentőt kellett hívni hozzá.

Nem ő volt azonban az egyetlen, aki rosszul lett a szavazóhelyiségekben:

- 15 óráig összesen tíz szavazókörzetbe riasztották a mentőket. A legtöbbször ájulás, félrenyelés, epilepsziás roham és sérülés miatt.

- Egy 78 éves vágbesztercei férfi életét vesztette, miután összeesett a szavazási helyiségben.

„15.45-kor érkezett a segélykérő hívás, mert egy idősebb férfi összeesett a szavazóhelyiségben. A mentősök mindent megtettek, de a 78 éves férfi életét nem sikerült megmenteni, a sikertelen újraélesztési kísérletet követően csak a halál beálltát tudta megállapítani a mentőorvos”

– idézi az Új szó az Egészségügyi Mentőszolgálat Operatív Központjának szóvivőjét, Viliam Sládeket.

Bölényfalun (Zuberec) például kimondottan jó hangulatban indulhatott a nap: az alkoholszondás ellenőrzés kimutatta, hogy

a választási bizottság elnöke és egyik tagja is ittas állapotban volt.

A rendőrség lakossági bejelentésre érkezett a helyszínre, és végezte el a vizsgálatot, mert többen is jelentették, hogy a bizottság tagjai nem józanok.

A bizottsági tagok mellett a szavazók közül sem mindenki viselkedett az előírtaknak megfelelően. Eperjes megye egyik településén egy férfi túlzott lelkesedésében a szavazólapokkal együtt a személyi igazolványát is az urnába dobta. A hivatalos iratot nem is kaphatja vissza az urnák kibontásáig, amit szerencsére viszonylag jól viselt. Ellentétben egy 67 éves férfival, aki nehezményezte, amikor felszólították, hogy a megfelelő urnába dobja a szavazólapot. Annyira bedühödött, hogy agresszívan kezdett viselkedni, és megrongálta az érvénytelen szavazólapoknak fenntartott urnát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató