2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Manipulálhatta a német kormány a migránsszállók elleni támadások adatait

Egy oknyomozó hírportál azzal vádolja a német szövetségi belügyminisztériumot, hogy szándékosan eltorzította a menekültszállók elleni elkövetett támadásokról szóló statisztikát, a Szövetségi Nyomozóhivatalt (BKA) pedig azzal, hogy hamis adatokat szolgáltatott ehhez.

A portál szerint a belügyminisztérium által nyilvántartott 80 „támadás” közel fele nem is egy menekültszálló közelében történt.

„Manipulált statisztikák: Hogyan találja ki a (Nancy) Faeser vezette belügyminisztérium a migránsszállók elleni jobboldali támadásokat” – ezzel a címmel közölt összeállítást a héten a német Nius.de hírportál.

A portál újságírói augusztus elején kezdték el alaposabban vizsgálni Nancy Faeser belügyminiszter hivatalos válaszát, melyet a Bundestag egyik kis pártjának az adatkérésére adott. A kérdés 2023 első felében az új migránsszállók nyitása elleni tiltakozásokra, illetve az ilyen központok ellen elkövetett, „jobboldali indíttatású” támadásokra vonatkozott.

A belügyminiszter 36 oldalon keresztül válaszolt, és nem spórolt a részletekkel. Faeser válaszában többek között az áll, hogy az említett időszakban a berlini kormánynak összesen 80 olyan politikai indíttatású bűncselekményről volt tudomása, „amelyekben maga a szálláshely volt a bűncselekmény helyszíne vagy a támadás közvetlen célpontja”.

Ezek közül 74-et a „jobboldali politikai indíttatású bűncselekmények” köréhez soroltak.

A tényfeltáró portál ezután alaposan megvizsgálta az említett 80 bűncselekményt, méghozzá úgy, hogy felkereste az adott település rendőrkapitányságát,
illetve a területileg illetékes ügyészséget, további részleteket kérve.

A portál a német kormányra nézve lesújtó következtetésekre jutott.

„A migránsszállók elleni támadásként elkönyvelt 80 incidens nagy részével kapcsolatban kijelenthetjük: egyáltalán nem történt ilyen támadás”

– állapítja meg a hírportál.

A nyolcvan esetből „egyetlen egy esetben találtunk bizonyítékot arra, hogy politikailag jobboldalinak tartott elkövető részt vett egy migránsszálló elleni támadásban”. A BKA által kiadott listán például a „kocsmai veszekedés” vagy „szivárványszínű zászló ellopása egy nemzetközi találkozóhely előtt” megfogalmazások is szerepelnek.
Még érdekesebb, hogy a listán szereplő egyes bűncselekménytípusok nem is léteznek – közölte a portál.

A lap levonja a konzekvenciát: „A szövetségi belügyminisztérium által közölt számadatokat tömegével manipulálják.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató