2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Orbán Balázs: a Lampedusáról érkező hírek is bizonyítják, hogy az uniós migrációs paktum megbukott

A Lampedusáról érkező hírek is azt bizonyítják, hogy a magyar és lengyel tiltakozás ellenére elfogadott uniós migrációs paktum megbukott – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója pénteken, Rómában, a közmédiának nyilatkozva.Orbán Balázs, aki az Európa jövőjéről az olasz fővárosban zajló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitó beszédét tartotta, úgy fogalmazott: a migráció kérdésében a magyar álláspont szerint az a legfontosabb, hogy az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni, a kérelmek elbírálását Európa területén kívül kell lebonyolítani, valamint segíteni kell a tranzitországokat és a származási országokat.

Jelenleg Brüsszel a brutális migrációs nyomásban nem a megoldás része, hanem részben a probléma maga

– tette hozzá. Közölte, hogy a jövő évi Európai Parlamenti (EP-) választást követően új intézményi vezetésre van szükség, olyanra, amely nem üldözi a konzervatív kormányokat, hanem együttműködik velük és figyelembe veszi az egyes tagállamok geopolitikai sajátosságait.

Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy az Európai Unió (EU) nem segíti a tagállamokat az európai embereket valóban érdeklő és foglalkoztató problémák megoldásában, ezért először ebben a gondolkodásmódban kell fordulatot elérni és abból már a konkrét intézkedések is kiolvashatók lesznek

– fogalmazott. Orbán Balázs reményét fejezte, hogy a jövő év második felére, a magyar uniós elnökség kezdetén már egy ilyen intézményi vezetése lesz az EU-nak.

A jelenlegi brüsszeli vezetéssel mindenki elégedetlen, az elmúlt négy és fél éves teljesítményük elfogadhatatlan

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez elsősorban a migrációs válság kezelésére igaz, emellett pedig a baloldali genderideológia foglyul ejtette az európai intézményeket. Orbán Balázs elfogadhatatlannak nevezte, hogy kettős mércét alkalmaznak a tagállamokkal szemben, miközben az elhibázott háborús szankciós politika miatt Európa óriási gazdasági problémákkal küzd és versenyképességi hátrányokat szenved el.

Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához Brüsszelben változásra van szükség

– tette hozzá. A politikai igazgató szerint szimbolikus, hogy Rómában tartják a tanácskozást, mert Olaszországban kicsiben már megvalósult a jobbközép, a konzervatív és az identitáspárti hangok koalíciója, amire Brüsszelben nagyban is szükség lenne. Orbán Balázs azt is kijelentette, hogy Magyarország teljes mértékben szolidáris a Meloni-kormánnyal, amelyet a migrációs válság újabb hullámában az EU magára hagyott. Segítség hiányában Olaszországnak a saját kezébe kellett vennie a probléma kezelését, többek között a magyar tranzitzónákhoz hasonló zárt táborok létrehozásával, valamint egy Tunéziával tető alá hozott megállapodással, hogy ne engedjék át a migránsokat a Földközi-tengeren.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató