2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Jourová szerint Fico csak azért nyert, mert azt hazudta, ellenfele megemeli a sör árát

A brüsszelitáknak nagyon fájdalmas a jobboldali fordulat Szlovákiában.

Vera Jourová többek között azzal indokolta Robert Fico győzelmét, hogy a szlovák liberálisok vezetőjéről egy mesterséges intelligencia által generált felvétel került nyilvánosságra, amelyben azzal fenyegetőzik, hogy megemeli a sör árát. Az persze eszébe sem jut, hogy nem minden szavazó a szerint dönt, hogy mit tol elé a Facebook. De azért Jourová asszony nagylelkűen bejelentette, hogy “elfogadja a választás eredményét”. Úgy tűnik megfeledkezett róla, hogy Csehország és Szlovákia már két külön ország.

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat “példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke “bejelenti” a sör árának emelését. Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett. A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt – szögezte le Jourová.

Azt állította, hogy a szlovák információs térséget “szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból” származó információk árasztották el. Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni. A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató