2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

Robert Ficót bízta meg kormányalakítással a szlovák államfő

Átadta a kormányalakítási megbízás dokumentumait Zuzana Čaputová szlovák államfő a szombati előrehozott parlamenti választáson győztes párt, az Irány (Smer–SD) elnökének, Robert Ficónak a pozsonyi államfői palotában, hétfőn.

Az államfő közvetlenül a megbízatás átadása előtt tett nyilatkozatában bejelentette: az alkotmány értelmében a győztes párt elnökét bízza meg a kormányalakítással, és – mint mondta – ahogy az eddig is lenni szokott, a megbízatás most is időlegesen behatárolt.

Az államfő arról is tájékoztatott, hogy Robert Ficót követően még hétfőn találkozik a választáson másodikként végzett Progresszív Szlovákia (PS) vezetőjével, kedden pedig Peter Pellegrinivel, a Hang (Hlas–SD), majd a későbbiekben a mandátumot szerzett többi párt vezetőivel is. Robert Fico a kormányalakítási megbízatás átvételét követően elmondta: az államfőtől 14 napot kapott a kormányalakításra.

Nem lesz könnyű folyamat, de mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy ezen idő alatt Szlovákiának új kormánya legyen

– jelentette ki.

A Szlovákiában szombaton megtartott előrehozott parlamenti választásokat Robert Fico pártja, az Irány (Smer–SD) nyerte, a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. A parlamentbe összesen 7 párt, mozgalom és koalíció jutott be, 68,5 százalékos választási részvétel mellett. Az új összetételű parlamentnek 30 napon belül kell összeülnie.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató