2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Szlovák bombát használt a TEK ellen az esztergomi robbantó

Az esztergomi házat felrobbantó J. László Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlana alatt ásott alagútban – írja a Blikk.

A Blikk információi szerint ez a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. Szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

A katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai során is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak – mondta a lapnak Száraz Pál nyugalmazott tűzszerész. A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

A Blikk azt írja, hogy 12 nappal a robbantás után még mindig helyszíneltek a nyomozók J. László egykori házánál.

A Központ Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai hajtották végre a robbanás utáni helyszínelést. Ennek során egy 38 méteres, illegálisan ásott alagutat találtak a robbantó kertje alatt. J. László ezt tárolásra használhatta, illetve, ha folytatta volna a veszélyes fúrást – az alagút nem volt megfelelően alátámasztva, bármikor beomolhatott volna –, akkor egyfajta menekülő útvonalat alakíthatott volna ki magának két dűlőút között, egy lakatlan telek felé.

Az Esztergomban történt tragédiáról, amelyben a TEK egyik munkatársa meghalt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató