2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Egyre több német költözik Magyarországra: félnek a hazájukban!

Áprilisban a Világgazdaság írt arról, hogy néhány év leforgása alatt negyedével nőtt a Magyarországon élő német nyugdíjasok száma. Hozzátették: az egyik német közszolgálati tévé, Szász-Anhalt, Szászország és Türingia állami műsorszolgáltatója, a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR)  megpróbálta feltárni az okokat, és arra jutott, hogy 

A NÉMETEK LEGINKÁBB POLITIKAI OKOKBÓL VÁLASZTJÁK TÖMEGÉVEL MAGYARORSZÁGOT, DE AZ ALACSONY ÁRAK IS VONZÓK. 

A tévé leszögezi: többen mondják azt, hogy nem érzik otthon Németországban magukat, különösen a 2015-ös bevándorlási válság óta. A tévé elsősorban Keszthelyen és Marcaliban forgatott. Egy húsz éve hazánkban lakó, német ingatlanközvetítő azt mondta a stábnak, hogy amennyiért Magyarországon házat lehet venni, annyiért egy garázst sem kap Németországban, és havi 800 euróból jól ki lehet jönni nálunk. 

A németek főleg Baranyába, Tolnába és a Balaton környékére költöznek – mutatott rá szeptember elején a Magyar Nemzet Lugas című, hétvégi mellékletének cikke. 

Számos olyan példa van, hogy az ide érkező németek a közösség aktív tagjaivá váltak. Például a Dunántúl egyes régióiban, beleértve a Balaton környékét, igazi német ajkú infrastruktúra alakult ki, vannak már német mesterek és szolgáltatók is”

 

 – nyilatkozta a lapnak az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója, Bauer Bence. 

A 2020 márciusában Magyarországra jött Emily Paersch és férje, Andreas a Fonyódhoz közeli Somogyváron kezdtek új életet, ahol egy honlapkészítéssel foglalkozó céget hoztak létre. Mint a Lugasnak mondták: „Magyarországon új otthonra találtunk. A Balatontól délre fekvő vidék a szülőföldünkre emlékeztet minket, amelyet szintén a szőlőművelés jellemez.” Költözésük egyik oka Németországnak az Emily Paersch által abszurdnak titulált energia- és gazdaságpolitikája, a másik pedig a bevándorláspolitika, amely Emily Paersch szerint hatalmas pénzügyi kihívásokat és biztonsági torzulásokat okozott a német társadalomnak. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szintén megerősítik, hogy a németek körében igen népszerűvé vált hazánk: az elmúlt négy évben dinamikusan, 34,9 százalékkal nőtt az itt letelepedő németek száma. Míg 2019-ben 16 537-en érkeztek, a Magyarországon élő német állampolgárok száma 2023-ban már elérte a 22 310-et – olvasható a Magyar–Német Intézet nemrég megjelent elemzésében. Bauer Bence intézetvezető a Corvinák blogon azt is megjegyezte, hogy ezek többsége feltehetően nyugdíjas, s hogy „médiaértesülések szerint a hazánkban élő német nyugdíjasok száma öt év alatt 25%-kal növekedett”. 

Az okok közt vezet hazánk relatív olcsósága, hogy könnyebb ingatlant szerezni, és kevesebb kerül az élet. De vezető ok a politika is, pontosabban az, hogy itt nincsenek migránsok, sem önostorozás. Úgyszintén fontos érv a közbiztonság. Emellett „kedvező éghajlat, a kulináris és gasztronómiai, turisztikai és kulturális élvezetek, de a magyarok vendégszeretete és befogadókészsége is mind-mind fontos aspektus”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató