2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Fél év letöltendőt kapott a férfi, aki késsel szurkált meg egy németjuhászt Pesterzsébeten

Hat hónap fogházbüntetésre ítélte a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság azt a férfit, aki a nyáron késsel támadt a házőrző németjuhászra egy férfi Pesterzsébeten.

A férfi augusztus 8-án este Pesterzsébeten sétálva többször fejen szúrta az egyik ház udvarát őrző kutyát a kerítésen keresztül . Az állatnál artériás vérzés alakult ki, szakszerű orvosi ellátás hiányában elpusztult volna.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfi elismerte a bűnösségét. Meghallgatása során elmondta, hogy tettére saját magának sem tud magyarázatot adni, de nagyon megbánta. A kutya gazdájától bocsánatot kért, és felajánlotta, hogy az állatorvosi költségeket megtéríti.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit,

akit 6 hónap fogházbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélt.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülménynek számított a ténybeli beismerés, a megbánás, a férfi megromlott egészségi állapota, valamint az, hogy a vádlott egy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülmény volt azonban az elkövető büntetett előélete, továbbá a cselekmény kirívóan gátlástalan elkövetési módja.

Az eljáró bíró szóbeli indokolásában felhívta a figyelmet arra, hogy a döntés a társadalom felé is üzenetet hordoz: „mire számíthat az, aki ilyen cselekményt követ el”.

Bár ritkán szabnak ki végrehajtandó szabadságvesztést egy állat sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt, azonban a bíróság megítélése szerint ezt az eset kirívó és gátlástalan elkövetési módja indokolja. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató