2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Elutasítják Ukrajna EU- és NATO-tagságát a magyarok

Az ukránok felvételét az EU-ba/NATO-ba a baloldali szavazók 40 százaléka, valamint a budapestiek több mint fele rossz döntésnek tartja.

A Real-PR 93. közvélemény-kutatása alapján a magyarok többsége nem támogatja Ukrajna csatlakozását sem az Európai Unióhoz (61 százalék), sem pedig a NATO-hoz (62 százalék) – derült ki a közleményükből.

A cég beszámolt arról, hogy az ukránok felvételét az EU-ba/NATO-ba a baloldali szavazók 40 százaléka, valamint a budapestiek több mint fele rossz döntésnek tartja.

A magyarok többsége (61 százalék) szerint nem kellene csatlakoznia Ukrajnának az Európai Unióhoz, és mindössze kevesebb mint negyedük (23 százalék) támogatja azt. 

Ebben a kérdésben szinte ugyanez a vélemény a politika iránt nagyobb érdeklődést mutató biztos szavazók körében, 63 százalékuk ellenzi, 25 százalékuk támogatja Ukrajna felvételét az Unióba.

A Fidesz szavazóinak háromnegyede (75 százalék) szerint nem kellene csatlakoznia Ukrajnának az EU-hoz, s mindössze 12 százalékuk tartaná ezt jónak. Érdekesség azonban, hogy a brüsszeli irányvonallal általában egyetértő baloldali pártok szavazói megosztottak a kérdésben, 42 százalékuk utasítja el, és 44 százalékuk támogatja Ukrajna felvételét.

A NATO-kérdésről is hasonló a vélemény

A Real-PR 93. kutatásából hasonló eredmény látszik a NATO-csatlakozás kapcsán. A magyarok 62 százaléka ellenzi, és mindössze 22 százalék támogatja az ukránok felvételét a katonai szövetségbe. 

A BIZTOS SZAVAZÓK KÖRÉBEN SEM LÁTHATÓK ELTÉRŐ ARÁNYOK, 65 SZÁZALÉKUK UTASÍTJA EL ÉS 23 SZÁZALÉKUK TÁMOGATJA UKRAJNA CSATLAKOZÁSÁT.

Az uniós csatlakozásnál is elutasítottabb a NATO-csatlakozás a kormánypártok szavazói körében, közel négyötödük (79 százalék) ellenzi, és kevesebb mint minden tizedük (8 százalék) ért azzal egyet.

A baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak, 41 százalék szerint Ukrajnának nem kellene csatlakoznia a NATO-hoz, míg hasonló arányuk, 44 százalékuk gondolja úgy, hogy ennek meg kellene történnie.

Eltérő arányokban, de hasonlóan gondolkodik a fővárosiak és a vidékiek többsége ebben a kérdésben, a budapestiek több mint fele (52 százalék), a Budapesten kívül élők közel kétharmada (65 százalék) ellenzi a jelenleg háborúban álló Ukrajna felvételét a NATO-ban, szemben a fővárosiak egyharmados (34 százalék) és a vidékiek egyötödös (19 százalék), a csatlakozást támogatók kisebbségével.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató