2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Békét akarnak a lengyelek, semmiféle migráns-elosztást nem akarnak

Kemény kijelentéseket tett Mateusz Morawiecki.

Lengyelország határozottan elutasítja a menekültek elosztását az uniós tagállamok között a Brüsszelből és Berlinből érkező „diktátum” alapján – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális tanácskozásán Granadában pénteken.

A kormányfő szerint a tervezet kidolgozása során az unió „összejátszott” Donald Tusk volt lengyel miniszterelnökkel, az Európai Tanács korábbi elnökével. 

„Brüsszel Tusk pártjának támogatásával megkezdte a megvalósítani ezt a tervet, vagyis befogadni az illegális bevándorlókat, illetve azoknak az országokra, amelyek nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni, drákói intézkedéseket vetnek ki” – fogalmazott Morawiecki. 

Mint mondta, több uniós miniszterelnökkel egyeztetett, akik egyetértenek a paktumról alkotott lengyel állásponttal, de „félnek ettől a diktátumtól”. 

„Mi bizonyítottuk, hogy nem félünk”

 – jegyezte meg. 

A miniszterelnök a vétó indokaként elsősorban a biztonsággal kapcsolatos aggályokat emelte ki Franciaországot, Hollandiát említve példaként, ahol „világossá vált, hogy az illegális bevándorlók az okai a biztonság hiányának az utcákon”, Svédországban pedig a hadsereget kellett bevetni az erőszakkal szemben. 

„Békét, biztonságot és kiszámíthatóságot akarunk”

– hangsúlyozta Morawiecki hozzátéve, hogy megvédik a lengyelek biztonsághoz való jogát. 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató