2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Lengyelország több száz migránst küldött vissza a szlovákoknak

Lengyelország augusztusban és szeptemberben több mint ötszáz migránst, többségében szíriai állampolgárokat toloncolt vissza Szlovákiába - közölte pénteken a lengyel határőrség.

Anna Michalska, a határőrség szóvivője a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az elmúlt két hónapban összesen 513, a szlovák-lengyel határ térségében feltartóztatott külföldit küldtek vissza Szlovákiába. Augusztusban 89 szíriai állampolgárról, szeptemberben pedig 422 szíriai, egy iraki és egy vietnámi állampolgárról volt szó.

Lengyelország a két hónap alatt összesen 758 külföldi visszafogadását kérelmezte Szlovákiánál, közülük is a szíriaiak képezik a legnagyobb, 714 fős csoportot. Rajtuk kívül a lengyel hatóságok 28 török, 9 iraki és 4 afgán állampolgár visszaküldését kezdeményezték.

Az év elejétől a lengyel határőrség közel 1700 migránst tartóztatott fel a balkáni migrációs útvonal egyik ágát képező szlovák határszakaszon.

A növekvő migrációs nyomás miatt Lengyelország kedd éjféltől ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határán.

A szigorított határellenőrzés során csütörtökig 14 szíriai állampolgárt tartóztattak fel, közülük kilencen azon a kisbuszon utaztak, amely a Zwardon határátkelőhelyen próbált áttörni csütörtökre virradóan. A legnagyobb migrációs nyomás továbbra is az Európai Unió külső határát képező lengyel-fehérorosz határszakaszon érzékelhető, ahol tavaly riasztórendszerrel felszerelt acélkerítést emeltek.

A lengyel határőrség adatai szerint augusztusban csaknem 2800, szeptemberben közel 1100 határsértési kísérletet regisztráltak. Az év elejétől több mint 21 800 illegális határátlépési próbálkozás történt. A határsértők több mint 50 országból érkeztek.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató