2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Gyurcsány effektus: Ismét Obama lehet a demokraták elnökjelöltje?

Bár eddig minden alkalommal tagadta, hogy politikai ambíciói lennének, Michelle Obama sokak szerint megfelelő ellenjelölt lenne Donald Trumppal szemben. Egyes értesülések szerint a háttérben a Demokrata Párt már belekezdett a volt first lady megpuhításába.

S ha Barack Obama felesége végül kötélnek áll, a republikánusoknak lesz miért aggódniuk. Van olyan elmélet is, miszerint Michelle Obama indulásával igazolást nyerne, hogy az előző demokrata elnök a színfalak mögött sosem hagyott fel a hatalomgyakorlással.

A nyilvános közvélemény-kutatásokból kiindulva mindenesetre a Demokrata Pártnak sürgősen fel kellene mutatnia valamilyen alternatívát a népszerűtlen Biden–Harris-páros helyére, ha labdába akarnak rúgni az elnökválasztási kampányban.

Bár Michelle Obama elnöki ambícióit eddig egyetlenegyszer sem erősítette meg – éppen ellenkezőleg, ez idáig mindig tagadta, hogy politikai ambíciói lennének – számos érv szólna amellett, hogy a Demokrata Párt mögé álljon be a 2024-es választás kampányában. Nem véletlen, hogy 2022 tavasza óta zajlanak a találgatások, jelennek meg elemzések, véleménycikkek ezzel kapcsolatban.

Ahogy azt is nehéz a véletlen játékának betudni, hogy Michelle Obama második könyve épp a ’24-es kampány rajtjának környékén jelent meg. De miért merül fel egyáltalán ez a kérdés? Hiszen jelenleg a demokrata Joe Biden Amerika első embere. Nem akar újrázni? De, ő akarna, viszont a pártja és annak szavazói a kutatások szerint egyre bizonytalanabbak abban, hogy ez jól sülne el.

Ahogy arról beszámoltunk nemrég, a népszerűségi mérésekben az olló Joe Biden és Donald Trump között egyre jobban kinyílik, az utóbbi javára.

Nemrég Ted Cruz, Texas állam republikánus szenátora nyíltan meg is fogalmazta, hogy Barack Obama korábbi amerikai elnök felesége, Michelle Obama igen népszerű, sok pénzt tudna összegyűjteni a kampányára, és ha nyer, férje tovább irányíthatná az országot

– írta meg a Not the Bee portál.

Cruz azt is mondta, hogy hamarosan a demokrata aktivisták Biden megromlott egészségügyi állapotáról fognak cikkezni, hogy félreállíthassák, és az Obama házaspár megmenthesse a pártot.

Biden egészségi állapotával mindenesetre már egy ideje valóban foglalkozik az amerikai mainstream média. A The Washington Post és az ABC News közös, idén tavasszal nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint 10-ből több mint 6 amerikai nincs meggyőződve arról, hogy Biden még birtokában van az elnöki poszt betöltéséhez szükséges szellemi és testi képességeknek. Hasonló adatokat közölt az NBC News is. Náluk a megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott így, és csak 55 százalékuk mondta azt, hogy kétségei vannak Trump mentális és fizikai képességeit illetően.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató