2024. március 01. - Albin
EUR : 393.89
USD : 363
Időjárás ikon11°10°

Második világháborús Messerschmittet emelnek ki a Balatonból (VIDEÓ)

A magyar tengerben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg.

Október elején a szakemberek megkezdik a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében – olvasható a honvedelem.hu-n.

A beszámoló szerint az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen.

Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált.

Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet.

„A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a Balatonba veszett” – írja a szerző. Érdekesség, hogy a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg.

Mint írják, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére 2023. júniusában a Honvéd Vezérkar intézkedett a roncs kiemelésének előkészítéséről. Első lépésként a Magyar Honvédség 40 tonnás, merülőbázisként és munkaállomásként szolgáló pontonja kerül a Balaton vizére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató