2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

The Telegraph: Biden rekordösszegű, 100 milliárd dolláros támogatást kérhet Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök kormánya állítólag egy olyan “egy az egyben” ukrajnai támogatási kérelmet tervez, amely olyan nagy összegű lenne, hogy a 2024-es választásokig nem kellene további finanszírozási jóváhagyásokat kérnie a Kongresszustól – jelentette szombaton a The Telegraph.

Az új támogatási kérelem akár 100 milliárd dollár is lehet, ami elég lenne ahhoz, hogy elkerüljék a további jogalkotási vitákat, amelyek akadályozhatják Biden jövő évi újraválasztási tervét – írta a brit lap a Fehér Ház megbeszéléseit ismerő személyekre hivatkozva.

Egy ilyen javaslat eltörpülne a 24 milliárd dolláros támogatási kérelem mellett, amelyet az amerikai képviselőház törvényhozói kivettek a múlt héten elfogadott átmeneti költségvetési törvényből, hogy elkerüljék a kormány leállását.

“A NAGY CSOMAG ÖTLETÉT A KORMÁNYZATBAN SOKAN HATÁROZOTTAN TÁMOGATJÁK” – MONDTA AZ ÚJSÁG FORRÁSA. “UKRAJNA TÁMOGATÓI AZT SZERETNÉK, HA EZ EGY EGYSZERI, NAGY TÖRVÉNYJAVASLAT LENNE, ÉS AZTÁN NEM KELLENE VELE FOGLALKOZNI A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSOKIG”.

Biden kormánya azon fáradozik, hogy átmeneti módokat találjon arra, hogy a pénz és a fegyverek továbbra is áramoljanak Kijevbe, támogatva Ukrajna harcát az orosz erők ellen, amíg a kongresszus el nem fogad egy nagyobb csomagot. A jelentések szerint például az amerikai külügyminisztérium támogatási programját lehetne igénybe venni, hogy mintegy 650 millió dollárnyi támogatást biztosítsanak.

A Fehér Ház tisztviselőit idézte a nyugati média, akik szerint már csak néhány hét van hátra az ukrajnai finanszírozás esetleges megszűnéséig, aminek – figyelmeztetésük szerint – pusztító következményei lehetnek a harctéren.

A republikánus törvényhozók egyre kritikusabbá váltak Biden Ukrajna-politikájával szemben, egyesek szerint a Kijevnek nyújtott masszív támogatás csak meghosszabbítja a véres konfliktust a fontosabb belpolitikai prioritások rovására. Kevin McCarthy képviselőházi elnököt a hét elején leszavazták vezetői posztjáról, ami az első ilyen eset volt az Egyesült Államok történetében, állítólag azután, hogy republikánus képviselőtársai közül néhányan azt hallották, hogy ígéretet tett Bidennek egy külön Ukrajna-csomagra, amelyet az átmeneti költségvetési intézkedés elfogadása után hagynak jóvá.

A The Telegraph beszámolója szerint a Biden-adminisztráció csak az új képviselőházi elnök megválasztása után, valószínűleg a jövő héten dönt arról, hogy tesz-e javaslatot egy Ukrajnának szánt, egy és kész segélycsomagra. A 100 milliárd dolláros törvényjavaslat elfogadásához az elnöknek engedményeket kell tennie a konzervatív republikánusoknak olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás.

Lauren Boebert amerikai képviselő, egyike azoknak a republikánusoknak, akik bírálták Biden Ukrajna-politikáját, egy pénteki interjúban felvetette, hogy az új házelnöknek esetleg meg kell ígérnie, hogy ellenzi a Kijevnek nyújtott további támogatásokat. Megjegyezte, hogy a republikánusok által ellenőrzött képviselőházban a republikánusok többsége a múlt héten egy 300 millió dolláros Ukrajnát segítő törvényjavaslat ellen szavazott.

“Most először láttuk, hogy az Ukrajna-finanszírozás önmagában nem élvez többségi támogatást” – mondta Boebert, Steve Bannon amerikai podcast műsorvezetőnek.

“EZT MINDEN HÁZELNÖKNEK FEL KELL ISMERNIE, ÉS NEM SZABAD MEGENGEDNIE, HOGY UKRAJNA TOVÁBBI FINANSZÍROZÁSA A NAPIRENDRE KERÜLJÖN. TELJESEN BELEFÁRADTUNK A KÖLTEKEZÉSBE”.

A kongresszus már négy alkalommal hagyta jóvá Ukrajna finanszírozását, összesen mintegy 113 milliárd dollár értékben. A Pentagon a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy kimerítette “az Ukrajna számára rendelkezésre álló biztonsági keret majdnem teljes összegét”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató