2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Francia belügyminiszter: nincs zsidók elleni fenyegetés, de történtek antiszemita cselekmények a hétvégén

Gérald Darmanin francia belügyminiszter bejelentette, hogy hétfőn fogadja a franciaországi zsidóság képviselőit, hogy megvitassa velük a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadása nyomán kialakult helyzetet.

A tárcavezető a biztonsági szervekkel történt vasárnapi egyeztetést követően azt közölte, hogy "jelenleg nincs egyértelmű fenyegetés a Franciaországban élő zsidó honfitársainkat illetően". Jelezte, hogy ugyanakkor történtek antiszemita cselekmények a hétvégén.

"Körülbelül tíz antiszemita cselekményt regisztráltunk, feliratokat, telefonos fenyegetéseket, embereket, akik vallási helyek előtt jelentek meg például"

- mondta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy "sok előállítás" történt.

Az interneten terjedő erőszakos vagy törvénytelen tartalmak bejelentésére szolgáló platformra mintegy hétszáz bejelentés érkezett antiszemita tartalmakról a belügyminiszter tájékoztatása szerint, aki elmondta: minden esetben vizsgálat indul. Gérald Darmanin hétfő délután fogadja Haim Korsia franciaországi főrabbit, Elie Korchiát a központi konzisztórium elnökét, valamint Yonathan Arfit, a franciaországi zsidó szervezeteket képviselő tanács, a CRIF vezetőjét, akik este "a Hamász terrorizmusa által sújtott Izraelt és izraelieket" támogató menetet szerveznek Párizsban.

A francia főváros vezetése bejelentette, hogy az Eiffel tornyot, ahova a felvonulás érkezik, az izraeli zászló színeivel fogják megvilágítani.

A belügyminiszter ugyanakkor betiltott egy palesztinbarát tüntetést hétfő este a közép-franciaországi Lyon egyik peremvárosi negyedében a szervezők jelszavaira hivatkozva. A tárcavezető szombaton arra kérte a prefektusokat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a zsidó imahelyeken, a rendfenntartó erők látható és statikus jelenlétével. Franciaországban él Európában a legnagyobb - 500-600 ezer fősre becsült - zsidó közössége.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató