2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Török Gábor: A rendszer berendezkedett, nincs esély megdönteni a Fidesz uralmát

A bukott "elemző" azt sem zárja ki, hogy informálisan akár még Hatvanpusztáról is lehet irányítani az országot, mint ahogy azt Jaroslaw Kaczynski teszi Lengyelországban.

A 444-nek hosszan picsogott Török Gábor politológus.

Elmondta:

a rendszer berendezkedett, és nincs esély megdönteni a Fidesz uralmát.

Török elismerte, hogy sokáig maga is úgy hitte, hogy a rendszer megálmodója nélkül széthullik a szerkezet, de mostanra már úgy látja, akár egy eltervezett miniszterelnök-váltást is túlélne a Fidesz. Azt sem tartja kizártnak, hogy ha oda kerül a sor, akár még Hatvanpusztáról is lehet irányítani az országot – informálisan, mint ahogy azt Jaroslaw Kaczynski teszi Lengyelországban.

„A rendszer már tart ott, hogy nem szorul rá Orbán napi irányítására” – mondta. Orbán „képes olyan személyes viszonyokat kialakítani, amiben a figurák tényleg elhiszik, hogy nélkülözhetetlenek, hogy a saját karrierjüket építgetik, mígnem azon kapják magukat, hogy mindvégig a kormányfőt építették, maguk pedig leépültek.

Aztán kidobják őket, akár egy üres akkumulátort” - mondta.

Arra a kérdésre, milyen tényezők ingathatják meg reálisan a kormány hatalmát, két lehetőséget sorolt fel: vagy a tőlük hallható narratíváknak, ideológiáknak kell megváltoznia, vagy pedig a politikai piacon egyedül hozzájuk kötött hatékonyságnak, kormányzati tapasztalatnak. Az elsőre véleménye szerint csak akkor lehet esély, ha valamilyen szakadás, törés következne be a kormányoldalon belül, a második elvesztése azonban már nem ilyen esélytelen.

Ennek ellenére nem jut eszébe olyan esemény, ami kibillenthetné a hitéből és megingatná elkötelezettségében a szavazótábort.

„A hatalomgyár kiépült, van minimum 2-2,5 millió állandó fogyasztója, aki rászokott, szereti, függ tőle, folyamatosan fogyasztja és ezáltal kész biztosítani a rendszer fennmaradását” – mondta Török, aki nem adna 10 százaléknál több esélyt arra, hogy tíz éven belül más kormánya lesz az országnak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató