2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatást

Mintegy 700 millió euróról van szó.

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását a Hamász hétvégi izraeli terrortámadása miatt – értesült a Politico.

A lap idézte Várhelyi Olivért, az EU bővítési biztosát, aki bejelentette, hogy az Európai Bizottság a teljes fejlesztési portfólióját – összesen 691 millió eurót – 

felülvizsgálat alá vonja, és minden kifizetést azonnal felfüggeszt.

„Most a béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg” – szögezte le a magyar biztos. „Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most” – hangzott el.

E lépésre akkor került sor, amikor Németország és Ausztria bejelentette a palesztin területeknek nyújtott segélyek felfüggesztését. Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, eddig a berlini kormány a vízellátás, az egészségügyi rendszer, az élelmiszerbiztonság és a munkahelyteremtés támogatásában vett részt 250 millió euró értékben.

Az EU tavaly több száz millió euróval támogatta Palesztinát

A Politico ismertette, hogy az Unió tavaly mintegy 300 millió euróval támogatta a palesztin szervezeteket, és 2021 és 2024 között összesen 1,8 milliárd eurót ígért. Ez az összeg fedezte volna többek között a Palesztin Hatóság köztisztviselőinek fizetését, egyes projektek finanszírozásának támogatását, továbbá a menekültek segítését egy ENSZ-ügynökségen keresztül, valamint egyes nem kormányzati szervezetek finanszírozását is.

Hozzátették, az EU bejelentése olyan vitát nyit meg, ami a palesztin ügyek külső finanszírozása miatt régóta foglalkoztatja Izraelt.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató