2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

Tömeges mozgósítást hirdettek az arab világban péntekre

"Az egész arab és iszlám világban ki kell vonulnunk a terekre és az utcákra az al-Aksza özön napján, pénteken" - mondta Mesál, aki jelenleg a Hamász diaszpóra osztályának vezetője. A Hamász október 13., péntekre tömeges mozgósítást hirdetett az "Al-Aksza özön"-művelet keretében.

A washingtoni Közel-keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) által angolra fordított nyilatkozatában a terrorszervezet arra buzdította a ciszjordániai és izraeli palesztinokat, hogy szálljanak szembe Izraellel az al-Aksza mecset és az iszlám örökség védelmének nevében, és akadályozzák meg, hogy a "telepes bandák" meggyalázzák.

A Jeruzsálemtől távolabb élőket felszólították, hogy a városhoz legközelebbi ponton gyülekezzenek. Ezen felül a nyilatkozat szerint arra utasították a diaszpórában vagy menekülttáborokban élő arabokat és muszlimokat, hogy induljanak "Palesztina" határai felé, kimutatva szolidaritásukat és támogatásukat.

A kiáltványban az Izraelt el nem ismerő terrorszervezet következetesen 1948-ban megszállt területként említi Izrael Államot, és arra szólítja fel támogatóit, hogy mindenhol támadják meg az izraeli katonákat és hadsereget, hogy felszabadítsák Jeruzsálemet és az al-Akszát "a cionista megszállás" alól.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei szombaton betörtek Izraelbe, ahol mintegy 1200 embert öltek meg, a sebesültek száma megközelíti a háromezret és több mint 100 embert el is rabolhattak.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató