2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Magyarország kiveszi a részét a NATO közös feladataiból

Magyarország, a vállalásainak megfelelően, kiveszi a részét a NATO közös feladataiból – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) a NATO védelmi minisztereinek tanácskozása után.

A közlemény szerint a júliusi vilniusi – állam és kormányfői szintű – NATO-csúcstalálkozó óta először tanácskoztak a szövetség védelmi miniszterei. A megbeszélésen Magyarországot Gion Gábor, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára képviselte – tették hozzá. A tárca azt írta, hogy a brüsszeli értekezlet a közös elrettentési és védelmi feladatok végrehajtására, az új kollektív védelmi berendezkedés működtetésére, valamint a folyamatban lévő műveletek áttekintésére összpontosított.  A védelmi miniszteri értekezlet margóján egyúttal sor került egy, a NATO által elővezetett, közös légi kiképzést és légvédelmet is elősegítő, határokon átnyúló légtérkezdeményezést támogató szándéknyilatkozat aláírására is.

Hangsúlyozták, hogy Magyarország kiveszi a részét a közös feladatokból, amire jó példa a keleti szárnyzóna kihívásaira reagáló, magyar vezetésű többnemzeti NATO harccsoport, valamint a Székesfehérváron működő többnemzeti hadosztályparancsnokság (HQ MND-C – HQ Multinational Division Centre), amelyet Magyarország Horvátországgal és Szlovákiával közösen hozott létre. Az Európai Unió képviselőjének jelenlétében a szövetségesek áttekintették az iraki, illetve a nyugat-balkáni műveletekkel kapcsolatos helyzetet, illetve megvitatták az EU-val történő együttműködés lehetőségeit a térség stabilitásának fokozása érdekében.

A szerepvállalás kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzetközi szövetségi rendszerek keretein belül, a nyugat-balkáni térségben a magyar részvétel a legmagasabb szinteken valósul meg.

Míg a NATO legnagyobb létszámú szárazföldi műveletének számító KFOR parancsnoki tisztségét a közelmúltban, úgy 2024 januárjától a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA-misszió vezetését tölti be magyar katona, Sticz László vezérőrnagy személyében – közölték. Úgy folytatták, hogy Magyarország a NATO-ban konzekvensen képviseli a déli kihívások napirenden tartását. A déli régió helyzete feszült, ezt példázza az elmúlt időszak feszült helyzete Koszovóban, ezért a biztonságunk megőrzése érdekében rendkívül fontosnak tartjuk a NATO és az EU jelenlétének fenntartását a térségben – tették hozzá.

A közlemény szerint a korábban elfogadott napirendi témákat kiegészítette a “déli dimenzió” biztonságát is érintő Izrael elleni terrortámadás fejleményeinek áttekintése is.  A helyzetről Joav Gallant izraeli védelmi miniszter videokapcsolaton keresztül számolt be a szövetségeseknek – írták.  Az ülés során Magyarország szolidaritásáról és támogatásáról biztosította az izraeli felet – emelték ki. Mint írták, a védelmi miniszteri találkozó keretében első alkalommal került sor a NATO-Ukrajna Tanács védelmi miniszteri szintű ülésére.

Magyar részről megerősítettük, hogy nem szeretnénk a NATO-t az ukrajnai háború részévé tenni, valamint megosztottuk aggodalmainkat a kisebbségi jogok helyzetével kapcsolatban. Emellett kifejtettük, hogy az együttműködésnek továbbra is közös értékeken és döntéseken kell alapulnia” – olvasható a HM közleményében.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató