2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Országszerte tevékenykedő ukrán online csaló bűnbandát lepleztek le

Ukránokból álló bűnözői csoport ötvenmillió forintot szerzett meg online csalással. Az üggyel összefüggésben a rendőrség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közös akciójában hat embert vettek őrizetbe – jelentette be Farkas Péter alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője.

A csalást napjaink egyik legnépszerűbb módszerével követték el. Lényege, hogy ha valaki közösségi oldalon meghirdet egy terméket, arra gyorsan reagálnak a csalók, és jelzik, hogy előre utalással rögtön fizetnék a vételárat. Küldenek egy linket, ahol az eladónak „frissítenie kell az adatait” a szállításhoz.

Az áldozatok a linken keresztül egy „bankválasztó” oldalra kerülnek, ami valójában egy adathalász oldal, ahol a csalók megszerzik a bankszámlák adatait.

Ebben az ügyben az áldozat nemcsak a saját bankszámlájához adott hozzáférést az online csalóknak, hanem a munkaadója forint- és eurószámlájához is, ezért volt ötvenmillió forint a kár.
Másfél héttel ezelőtt történt a bűncselekmény, és huszonnégy óra alatt elfogták az első gyanúsítottakat, egy ukrán és egy magyar állampolgárt, akik a „számlanyitó strómanok” voltak, vagyis az ő számlájukra utalták a csalók a pénzt, amit ők vettek fel és váltottak át dollárra, euróra és angol fontra.

A rendőrség 11 millió forint készpénzt foglalt le, ebből 28 ezret euróban, a többi forintban, illetve ukrán hrivnyában. A strómanok elfogása után eljutottak a számlanyitók mögött állókhoz, az ukrán állampolgárokból álló, Budapesten tevékenykedő bűnözői csoporthoz. Az elfogott hat emberből a bíróság ötöt letartóztatott, egy bűnügyi felügyeletben van.

Már hat, a csoport által elkövetett bűncselekményt azonosított be a rendőrség, de várhatóan további esetekre is fény derül majd – közölte a főosztályvezető. A felderítésben részt vett a Nemzeti Védelmi Szolgálat is, és a jövőben szorosabban együttműködik a két szervezet az online csalások felderítésében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató