2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Osztrák lapban szidja a kormányt egy magyar közgazdász

Győrffy Dóra szerint Magyarország alkalmatlan energiaintenzív ipari termelésre, ám az itt befektető külföldi vállalatok erről egészen másképp gondolkoznak. Orbán Viktor korábban kiemelte, félmillió magyar megélhetése függ a technológiaváltás előtt álló járműipartól.

Győrffy Dóra közgazdász a Die Presse osztrák lapban kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, mert szerinte nem veszi figyelembe, hogy Magyarország alkalmatlan energiaintenzív ipari termelésre.

„Orbán Viktor nagyhatalom akar lenni az akkumulátorgyártásban nyersanyagok, energia és víz nélkül”

– jelentette ki a lapban. Hozzátette, ez véleménye szerint az 1950-es éveket idézi, amikor a kommunisták vasból és acélból akartak országot építeni.

A magyar kormányfő a témával kapcsolatban az Országgyűlésben arról beszélt, ma Magyarországon 140 ezer ember dolgozik a járműiparban, így nagyjából ötszázezer ember megélhetése függ ettől. 2035 után a jelenleg Magyarországon működő autógyárak nem működhetnek az Európai Unió döntésének értelmében, ezért technológiaváltásra van szükség, ha pedig lesz akkumulátorgyár, akkor lesz autógyári munka is.

Orbán Viktor hozzátette:

a Duna vízhozama öt másodperc alatt többet hoz, mint egy akkumulátorgyár egész éves szükséglete, összességében pedig semmilyen szempont nem támasztja alá, hogy a világ legmodernebb technológiáját ne alkalmazzák Magyarországon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban kijelentette, akik az akkumulátorgyárak ellen hergelnek, azok súlyosan veszélyeztetik a környezetet, hiszen elektromos akkumulátorok nélkül nincsenek elektromos autók, akkor marad a hagyományos hajtáslánc, és akkor a közlekedés átalakítása elmarad, így a környezetvédelmi célokat sem tudjuk elérni.

Ezért világosan és egyenesen kell beszélnünk arról, hogy akik ma az elektromos akkumulátorgyárak és beszállító vállalataik magyarországi telepítése ellen hergelnek, azok munkahelyek tízezreit veszélyeztetik, és azt akarják elérni, hogy ezek a munkahelyek valahol egy másik országban vagy más országokban jöjjenek létre” – szögezte le a tárcavezető.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató